Foča: Stigla struja u novi Vitov dom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Stigla struja u novi Vitov dom

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:20.12.2019.

Nakon što je uselio u novu kuću, doduše još nedovršenu, Vitomir Vito Škipina iz Gornjeg Kremina kod Foče ovih dana je prebrinuo još jednu veliku nedaću, dočekavši konačno da ne živi u mraku - u njegov dom stigla je struja.


Fočanska "Elektrodistribucija" uspjela je da na veoma nepristupačnom terenu obnovi u ratu devastiranu elektromrežu, pa je Vitov novi dom, jedini u ovom opustjelom selu, obasjala svjetlost električne sijalice.

U velikoj dobrotvornoj akciji, koju je pokrenula Crkvena opština Ustikolinska, u Gornjem Kreminu ljetos je ozidana i pokrivena kuća za Vitu, koji je godinama živio u oronulom objektu, pod istim krovom sa kozama.

Presrećan je i zahvalan radnicima "Elektrodistribucije" što su mu doveli struju.

"Bilo je dosta posla, velikim naporima su to uradili, tako da je sada mnogo lakše živjeti. Čak su mi u kući priključili utičnice i postavili grla za sijalice što nisu stigli drugi majstori", priča Vito.

Kuća još nije dovršena, a Vito je uspio da omalta i uredi jednu prostoriju u koju je uselio. Ima još dosta da se radi, a pomoć u opremanju kupatila obećalo je i preduzeće "Izvor".

"Kada stigne materijal koji je obećalo preduzeće `Izvor`, osposobićemo i kupatilo. Trenutno je jedna soba u funkciji, ima i nešto osnovnog namještaja, nisam stigao više, zima me je uhvatila, ali dobro, uradiće se na proljeće", zadovoljan je Vito.

Sada kada je stigla struja bolji su i uslovi za proizvodnju sira, a stado koza se stalno širi pa je Vito sve bliže ostvarenju svog sna da u potpunosti obnovi đedovo imanje i zasnuje ozbiljnu farmu koza.

Direktor fočanske Radne jedinice "Elektrodistribucije Pale" Milan Vukadinović kaže da je posao dovođenja struje bio složen, zbog specifičnog i teškog terena na blizu 1.000 metara nadmorske visine.

"Ideja se rodila na donatorskoj večeri, nakon čega su naši inženjeri snimili teren i vidjeli šta treba uraditi, a u saradnji sa Milanom Gagovićem iz Crkvene opštine uspjeli smo da dostavimo materijal. Dionica je nanovo urađena, postavljeno je desetak stubova sa novim elkaleks kablom, čija je vrijednost oko 10.000 KM", rekao je Vukadinović.

Struja je u Gornji Kremin stigla nakon 27 godina.

"Povukli smo dovoljan presjek kabla u slučaju novih objekata, kojih će nadamo se biti", naveo je Vukadinović.

Predsjednik Crkvenog odbora parohije ustikolinske Milan Gagović kaže da dobrotvorna akcija za gradnju kuće Vitomiru Škipini još nije završena.

"Trenutno se nabavlja preostala stolarija, a potrebno je završiti i unutrašnje radove. Kada je, zahvaljujući ogromnim naporima `Elektrodistribucije`, stigla struja, što se svima nama činilo kao nemoguća misija, uradiće se i sve ostalo", rekao je Gagović.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: