Dnevni centri niču na proljeće | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dnevni centri niču na proljeće

Izvor: Glas Srpske | Foto: Glas Srpske | Datum:24.12.2019.

Izgradnja dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju trebalo bi da počne na proljeće, s obzirom na to da je Srpska ponovo na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” pomjerila granice dobrote i humanosti i sakupila više od 1,2 miliona maraka.



Humana srca širom Srpske u nedjelju uveče kucala su kao jedno za djecu sa poteškoćama u razvoju, što pokazuje podatak da je humanitarni broj 1411 zazvonio 38.025 puta, čime su građani donirali isto toliko maraka za mališane kojima su pomoć i podrška u najtežim bitkama prijeko potrebni.

Osim toga, Vlada RS donirala je 100.000 maraka, a najveći pojedinačni donator i na ovoj jubilarnoj, desetoj donatorskoj večeri bila je Vlada Republike Srbije koja je izdvojila 250.000 evra.

Svi koji žele humanitarni broj mogu pozivati do 31. decembra i donirati jednu marku. 

Roditeljima koji rame uz rame sa svojim kćerima i sinovima biju najteže bitke ovo donatorsko veče ulilo je nadu u bolju i srećniju budućnost.

Član Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja Mijat Šarović, koji je otac mladića sa poteškoćama u razvoju, nije skrivao riječi zahvalnosti prema svima koji su dali svoje malo za osmijehe i bezbrižnije djetinjstvo sve djece.

- Utisci se još nisu slegli. Nemam riječi kojima bih opisao radost i ponos jer smo ponovo svi zajedno uspjeli u plemenitoj namjeri. Izgradnja dnevnog centra u Trebinju trebalo bi da počne već u martu i, ako bog da, do iduće donatorske večeri naši mališani imaće svoje utočište - rekao je Šarović podsjetivši da to trebinjsko udruženje okuplja 128 djece sa poteškoćama u razvoju.  

Šarović je kazao da je grad Trebinje već dodijelio parcelu na kojoj će biti izgrađen centar površine 810 kvadrata, te da je u toku izrada projekta.

- Grad će nam pomoći da što prije dobijemo sve potrebne dozvole - dodao je Šarović i naglasio da će mališanima u centru biti obezbijeđena sva stručna pomoć, te kreativne radionice i sve ono što će upotpuniti njihovo vrijeme. 

Da je početak izgradnje dnevnih centara sve izvjesniji, potvrdila je za “Glas Srpske” i direktorica Javne ustanove Centar “Zaštiti me” u Banjaluci Zorica Kuzmanović-Vasilić naglasivši da je juče o izgradnji centra razgovarala i sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

- Dogovorili smo se da ćemo formirati tim koji će raditi na izmjeni regulacionog plana, dobijanju svih dozvola i izradi projekta kako bismo zajedničkim snagama što prije realizovali projekat. Očekujem da će izgradnja početi na proljeće, a dnevni centar nalaziće se u sklopu Centra “Zaštiti me” - istakla je Kuzmanović-Vasilić.

Naglasila je da će izgradnjom dnevnog centra u potpunosti biti zaokružene usluge koje ova ustanova pruža djeci sa poteškoćama u razvoju, te da će biti unaprijeđen i sistem inkluzivnog obrazovanja.

 

Drugari za drugare

 

Na ovogodišnjoj donatorskoj večeri, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, u Banskom dvoru Kulturnom centru plesom i pjesmama predstavilo se 160 mališana iz svih krajeva Srpske, Brčkog, Srbije i Poljske.

Crtajući i pišući poruke podrške, drugare sa poteškoćama u razvoju podržalo je i oko 40 mališana iz četiri vrtića iz RS.





Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: