Mladi iz Foče učesnici prvih Susreta mladih Srpske i Srbije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mladi iz Foče učesnici prvih Susreta mladih Srpske i Srbije

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:26.12.2019.

Aleksandar Vidojević predsjednik Asocijacije mladih iz Foče učesnik je prvih Susreta mladih Srpske i Srbije koji su od 20. do 24. decembra održani u Novom Sadu.

Smisao manifestacije „Susreti mladih Srpske i Srbije“ je  razmjena iskustava, povezivanje i realizacija zajedničkih projekata mladih dvije zemlje. Aleksandar Vidojević, predsjednik Asocijacije mladih Foča i član skupštine Volonterskog servisa Republike Srpske, ističe da mu je bilo zadovoljstvo predstaviti rad mladih iz Foče, te dodaje da su problemi mladih u Srpskoj i Srbiji isti.

-Najčešči problemi sa kojima se susrećemo su velika nezaposlenost i sve veći odlazak mladih iz svojih sredina. Kako imamo iste probleme, došli smo do zaključka da i rješenja tih problema mogu biti veoma slična- rekao je Vidojević.

Susretu mladih Srpske i Srbije prisustvovali su i ministri porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Sonja Davidović kao i ministar omladine i sporta u Vladi Srbije, Vanja Udovičić. Vidojević dodaje da je to bila prilika da se resorni ministri upoznaju sa problemima mladih u lokalnim sredinama te da ponude rješenje tih problema.


-Tokom radionica predstavili smo različite probleme i potencijale mladih. Jedan od zaključaka grupe čiji sam bio član je da bi neperspektivnu ili napuštenu imovinu trebalo dodijeliti mladima na korištenje, kako bi dobili više prostora za sport i kulturu- kaže Vidojević.

On je dodao da su, tokom dijaloga sa resornim ministrima Republike Srpske i Srbije, kao problem istakli nepostojanje adekvatnog prostora za mlade u Foči, te da su dobili obećanje ministrice, Sonje Davidović, da će se lično posvetiti rješavanju ovog problema.

-Prostoru predviđenom za mlade u Foči pristup bi trebalo da imaju svi. Ne samo dvije postojeće omladinske organizacije iz Foče, već bi to trebao da bude prostor i za mlade Crvenog krsta, umjetnike i članove drugih neformalnih grupa mladih iz Foče- smatra Vidojević.

On je istakao da su stupili u kontakt sa organizacijama iz Bosne i Hercegovine, koje su voljne da finansiraju projekat, te da se organizacija kojom rukovodi ponudila da bude nosilac aktivnosti.

Susret mladih Republike Srpske i Srbije okupio je 40 predstavnika raznih omladinskih organizacija iz dvije zemlje. A organizatori manifestacije su Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Srpske i Ministarstvo omladine i sporta Srbije.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: