DA PRAZNICI PROĐU BEZ NEŽELJENIH DOGAĐAJA: Forum za bezbjednost zajednice razmatrao stanje i preduzete mjere | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DA PRAZNICI PROĐU BEZ NEŽELJENIH DOGAĐAJA: Forum za bezbjednost zajednice razmatrao stanje i preduzete mjere

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:27.12.2019.

Analiza stanja bezbjednosti i preduzetih mjera uoči predstojećih praznika – bila je tema sastanka Foruma za bezbjednost zajednice grada Trebinja.

Predsjednik ovog tijela Dragoslav Banjak kazao je da su na sastanku analizirane preduzete mjere - u prvom redu od strane policije, nadležnih gradskih službi i obrazovnih ustanova - kako bi se preduprijedile eventualne neželjene posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava, pojačane aktivnosti mladih i frekvencije saobraćaja, što po pravilu prati praznične dane u našeg gradu.

„Iz Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja informisali su nas da su kontrolisane obje prodavnice u kojima se prodaju pirotehnička sredstva u Trebinju, te da nisu uočili nepravilnosti. Skrenuta je još jednom pažnja da je prodaja pirotehničkih sredstava maloljetnim licima moguća samo uz prisustvo roditelja, odnosno drugih punoljetnih lica, te da je maloljetnicima moguće prodavati samo pirotehniku druge klase, odnosno onu slabijeg dejstva u smislu neželjenih posljedica“, istakao je Banjak.

Da roditelji povedu računa o djeci

Dani praznika i zimskog raspusta vrijeme je kada se studenti vraćaju u svoj grad a i srednjoškolci postaju aktivniji, pa je sa Foruma upućen i apel roditeljima da budu oprezniji, posebno kada djeci ustupaju svoje automobile.

 

„Gotovo svake godine u ovo doba dešavaju se nezgode, često i sa vrlo ozbiljnim posljedicama. Zbog toga smo odlučili da podsjetimo roditelje da više puta razmisle prije nego što svom  djetetu - koje je, razumije se, položilo vozački ispit - daju ključeve od automobila“, napomenuo je Banjak.

Policija već preduzima mjere

Komandir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević podsjetio je da je u okviru akcije „Petarde nisu igračke“ policija već preduzela niz preventivnih mjera - od kontrola prodavnica sa pirotehničkim sredstvima, koje provode zajedno sa gradskom inspekcijom, do edukativnih predavanja osnovcima,  kojima je ukazano na opasnosti od korišćenja pirotehnike.

„Policija preduzima i represivne mjere, a odnose se na svaku količinu pirotehnike koja se nelagalno prevozi, prodaje ili upotrebljava. Policijski službenici će oduzimati takva sredstva i sankcionisati svako odgovorno lice“, istakao je Milićević.

U akciji „Praznik“, od 20. ovog mjeseca do 20. januara narede godine, policija preduzima sve mjere da praznični dani proteknu u najboljem redu, a uz maksimalno angažovanje obezbijediće svaki najavljeni javni skup.

„U posljednjih pet godina nismo nismo imali nijedan problem. Nadam se da ćemo i ove godine uspješeno obaviti povjerene zadatke“, dodao je komandir Policijske stanice Trebinje.

Tri ulice gdje su neophodne intervencije

Na sastanku Foruma usvojeno i nekoliko zaključaka koji će biti upućeni na adrese nadležnih, a odnose se na bezbjedno odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka.

Jedan od njih je da se u ulici Trebinjskih brigada obezbijede mjesta za parking, iz razloga što se vozila na ovoj saobraćajnici često zaustavljaju ispred objekata gdje se prodaje hrana, čime dovode u opasnost i sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Još jednom je apelovano da se preduzmu mjere na saniranju problema raskrnice ulica Dr Levija i Dušanove ispod Bolnice Trebinje, gdje je, kako je podsjetio Banjak, nadležno gradsko odjeljenje preduzelo određene mjere, ali sanacioni radovi još nisu privedeni kraju.

Forum je ukazao i na bezbjednosni problem učesnika u saobraćaju u ulici Jovana Cvijića u Policama, posebno djece koja pohađaju školu u ovom naselju.

„Predloženo je da se tu razmotri mogućnost primjene kombinovanog rješenja – tamo gdje je moguće, da se postavi trotoar, a gdje nije – barem usporivači saobraćaja, kako bi se kretanje tom ulicom učinilo bezbjednijim“, zaključio je predsjednik Foruma za bebjednost zajednice Dragoslav Banjak.





Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: