Novogodišnji paketići iz Rusije obradovali fočanske osnovce | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novogodišnji paketići iz Rusije obradovali fočanske osnovce

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:27.12.2019.

Učenicima fočanske Osnovne škole „Veselin Masleša“ i ove godine iz daleke Rusije stigli su novogodišnji paketići i to zahvaljujući saradnji opštine Foča sa Ruskim kulturnim centrom iz Beograda.


Ukusne ruske slatkiše neobično upakovane, uz novogodišnju čestitku na ruskom jeziku, dobilo je 40 učenika iz višečlanih porodica i porodica u kojima niko nije zaposlen.

Sa paketića učenici mogu naučiti i više zanimljivih podataka o mjerenju vremena, između ostalo da je rastojanje između ostrva Ratmanov, koje pripada Rusiji, i američkog Kruzenšterna svega četiri kilometra, što se može preploviti za 15 minuta, a vremenska razlika između njih je puna 24 časa.


Ruski jezik u OŠ „Veselin Masleša“ uči se kao drugi strani jezik od šestog do devetog razreda i to u centralnoj gradskoj i područnoj školi u Brodu na Drini.

Nastavnik ruskog jezika Goran Nogović rekao je da je ovo lijep znak pažnje i podstreka za izučavanje jezika Srbima bliskog i bratskog slovenskog naroda.

On je naveo da su prošla vremena kada je ruski jezik, iz pomodarstva, nepravedno zapostavljan kao nedovoljno važan jezik, te da u posljednje vrijeme i resorno ministarstvo ističe veliki značaj njegovog izučavanje.

Saradnju sa Ruskim kulturnim centrom opština Foča je uspostavila prije tri godine.

Rezultat te saradnje je učešće fudbalskih ekipa „Lokomotiva“ iz Moskve i „Krila Sovjetov“ iz Samare na ovogodišnjem turniru „Fudbal Frends“, kao i učešće predstavnika Ruskog kulturnog centra na okruglom stolu, koji je održan za vrijeme turnira. Saradnja sa Ruskim kulturnim centrom, biće proširena i na druge oblasti, poručeno je iz opštine.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: