Foča: Pijukanjem se zasladili pred Božić | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Pijukanjem se zasladili pred Božić

Izvor: Radio Foča | Datum:06.01.2020.

Veselim običajem pijukanja, koji je nekada krasio pravoslavne domove u srpskom selu, fočanski mališani su u Hramu Svetog Save najavili dolazak Božića.

Nakon večernje molitve djeca su pijučući tražila slatkiše skrivene u slami koje su im darovali sveštenici.

Crkvena opština i Dječija igraonica „Zvjezdica“ prošle godine su oživjeli običaj božićnog pijukanja, koji na simboličan način poručuje da se djeca, poput pilića oko kvočke, okupljaju oko Bogomladenca Hrista.

Voditelj Igraonice „Zvjezdica“ Zvjezdana Kulić kaže da će se truditi da okupljanje djece na Tucindan preraste u tradiciju.

Ona je navela da je u protekloj godini Foča pokazala veliku humanost u dobrotvodnim akcijama za djevojčice Helenu Gavran i Ivanu Bjelogrlić, kao i za nepokretnog mladića Nemanju Starovića, te da su te akcije zbližile građane.

„Za to je zaslužna prije svega porodica i zajednica, a to je naša Crkva i takvom zajedništvu treba da učimo našu djecu“, rekla je Kulićeva.

Starješina Hrama Svetog Save protojerej stavrofor Nenad Tupeša naveo je da su se još jednom na djelu vidjele riječi iz Jevanđelja: „Iz usta male djece koja sisaju činiš sebi hvalu“.

On je istakao da djeca pijukanjem i s velikom radošću na najljepši način najavljuju Božić.

„Budući da su djeca kao anđeli Božji na nebesima, njihovim pijukanjem i slavopojem da osjetimu svu draž rođenja Hristovog, upravo kao onu anđelsku pjesmu- slava na visini Bogu, na Zemlji mir i među ljudima dobra volja. Da budemo čistog srca kao djeca i da na takav način osjetimo rodost rođenja Hristovog u vitlejemskoj pećini“, rekao je Tupeša.

U Foči će sutra rano ujutro biti organizovan zajednički odlazak u badnjake.

Nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog Nikole je u 17,00, a ispred Hrama Svetog Save u 18,00 časova.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: