Veličanstvena čestitka iz Foče za 28. rođendan Republike Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Veličanstvena čestitka iz Foče za 28. rođendan Republike Srpske

Izvor: Radio Foča | Datum:09.01.2020.

Šest stotina četrdeset šest svjetiljki, koje simbolizuju isto toliko poginulih fočanskih boraca i civila iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, vinulo se sinoć u nebo iznad Foče čime je simbolično čestitan 28.rođendan Republike Srpske.

Navijačka grupa Delije iz Foče, na Trgu 9.januar, na zgradi “plavi neboder” razvili su platno, dužine 30-tak metara, sa likom Svetog Stefana i prikazali fotografije sa imenima i prezimenima fočanskih sinova koji su ugradili živote za slobodu otadžbine.

Pred više stotina sugrađana, fočanske “Delije” raširile su i transparente na kojima je pisalo “Njihove bombe pamtimo, kao buktinje plamtimo” i “Zato nikad u NATO”.

U 18.00 časova, kada su se oglasila zvona sa Svetosavskog hrama, kojima je najavljena večernja služba uoči praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, nebo iznad Foče obasjao je veličanstven vatromet.

Neobična čestitka za Dan Republike Srpske, naišla je na pozdrav i ogromno uzbuđenje kod brojnih Fočaka.

Vasilije Višnjić, koji već pola vijeka živi u Njemačkoj, a kojem je u nikoljdanskom pokolju 1992.stradao veliki broj rodbine u Jošanici kod Foče, duboko je dirnut večerašnjim spektaklom.

-Ovo još nikada nisam doživio, svaka čast momcima koji su ovo organizovali. Najbolje bi bilo da nije bilo palih boraca u ratu, ali je, ipak, sve ovo što sam vidio veličanstveno. Volio bih kada bi večerašnja slika mogla da se pošalje za Njemačku-rekao je Višnjić.

Pretprazničko veče u Foči emotivno je doživio i Milenko Kulić, demobilisani borac Vojske RS .

-Hvala omladini koja je ovo pripremila, nama kojima smo učestvovali u ratu to mnogo znači-rekao je Kulić.

Iz Foče se već četiri godine uzastopno na poseban način čestita Dan i Krsna slava  Republike čime se šalje poruka da se Srpska slavi doživotno.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: