Ekološki forum: Zajednički ukloniti divlje deponije i čuvati prirodu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ekološki forum: Zajednički ukloniti divlje deponije i čuvati prirodu

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:06.02.2020.

Nemar stanovništva i neodgovornost prema životnom okruženju osnovni su razlozi katastrofalne ekološke situacije u Foči, istaknuto je na prvom Ekološkom forumu. Učesnici foruma ukazali su i na opasnost od divljih deponija i odlaganja građevinskog otpada na obalama i najavili akcije čišćenja fočanskih rijeka.

Organizatori prvog Ekološkog foruma ističu da je situacija alarmantna i da je potrebno što prije početi sa uklanjanjem divljih deponija, koje su, kako kažu, rasprostranjene na obalama svih rijeka na teritoriji opštine Foča.

– Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“ na osnovu koncesija gazduje rijekama u dužini od 220 kilometara i na svim obalama su evidentirali divlje deponije. Najgora situacija je u gradskoj zoni, što je posljedica djelovanja neodgovornih građana Foče. Ekološki forum smo pokrenuli kako bi na sve načine pokušali da popravimo stanje i uklonimo deponije u područjima rijeka- rekao je predsjednik Društva, Milan Rudinac.

Ekolozi kažu da su nekada najveći zagađivači životne sredine bile fabrike, dok su to danas neodgovorni pojedinci, koji otpad odlažu na mjestima koja nisu predviđena za te namjene.

Predsjednik Ekološkog društva „Drina“, Zoran Čančar smatra da bi u borbi sa zagađivačima trebalo da bude uključena cijela zajednica.

-Raduje me veliki broj prisutnih na forumu, jer nam je zajednički zadatak i cilj da ovaj grad dovedemo na nivo na kojem bi trebao da bude. Prije svega, mislim da bi trebali više raditi na edukaciji, kako najmlađih, tako i djece u osnovnim i srednjim školama-rekao je Čančar.

Brojne divlje deponije na obalama fočanskih rijeka, koje važe za jedne od najljepših u regionu ne štete samo zdravlju građana Foče, već direktno utiču i na ugled ove opštine, kao jednog od nosilaca turizma Republike Srpske.

-Tokom analiziranja anketa o kompletnim utiscima turista koji posjećuju Foču primjetili smo da posjetioci, pored loše putne infrastructure, ističu i zamijeraju lošu ekološku sliku, brojne divlje deponije i otpad koji narušava netaknutu prirodu-rekla je direktorica Turističke organizacije Foča, Ljeposava Đajić.

Na svijest građana apelovala je i komunalna policija.

-Apelujemo na građane da imaju više savjesti i hrabrosti da prijave neodgovorne, da koriste javne kontejnere i da otpad odlažu na mjestima predviđenim za to, tako da ne bi dovodili u pitanje životnu sredinu. Trudimo da djelujemo preventivno, ali postoje pojedinci zbog kojih moramo da upotrebimo i krajnje mjere, a to je kažnjavanje. -rekao je komunalni policajac, Mladen Pipović.

Na prvom Ekološkom forumu učestvovali su predstavnici lokalne vlasti, Turističke organizacije, planinarskih i speleoloških društava, spasilačkih službi, Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Foča, škola i ekoloških sekcija, omladinskih organizacije, Šumskog gazdinstva, i građani Foče.

Organizatori ističu da će i dalje nastojati da kroz otvoreni dijalog građana i nadležnih poboljšaju ekološku sliku opštine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: