Osnovci upoznati sa opasnostima koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Osnovci upoznati sa opasnostima koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama

Izvor: Radio Foča | Datum:06.02.2020.

Edukativno predavanje o opasnostima koje vrebaju na internetu održano je u Osnovnoj Školi „Veselin Masleša“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbijednosti na internetu, a u saradnji sa Policijskom upravom Foča.

Učenici od šestog do devetog razreda Osnovne škole „Veselin Masleša“, imali su priliku da od pripadnika Policijske uprave Foča čuju informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbijednog korišćenja digitalnih medija.

Prema riječima Miloša Jankovića inspektora Policijske uprave Foča, ovakva predavanja MUP Republike Srpske održava dugi niz godina. U ovoj školskoj godini realizovalo se niz preventivno-edukativnih aktivnosti vezano za različite pojave u društvu koje mogu da utiču na bezbijednost djece.

-U mjesecu februaru obilježava se Međunarodni dan bezbijednosti interneta, gdje se preuzima više preventivnih i edukativnih aktivnosti na učenju djece o tome šta je internet, šta on predstavlja i kakve su opasnosti na internetu. Ja se nadam da smo mi ovim našim predavanjima bar malo uticali na djecu, s obzirom da mnogo djece koristi internet, da smo im ukazali na opasnosti koje vrebaju i da smo im ukazali na to kako da se zaštite i kome da se obrate ukoliko dođe do tih opasnosti. Sve vidove kompjuterskih prevara, odnosno računara sa kojih su dolazile neke prijetnje ili opasnosti možemo da utvrdimo preko Fejsbuk kompanije – rekao je Janković.

Kao jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbijednosti djece su kriminalne aktivnosti poput krađe identiteta i ličnih informacija, zatim pedofilija, vršnjačko nasilje, uhođenje preko društvenih mreža itd. U porastu je i broj video igara koje imaju za cilj samopovređivanje djece i oduzimanje sopstvenog života. Sa ovakvim rizicima u virtuelnom svijetu djeca često nisu u mogućnosti da se suočavaju sama.

-Imamo u planu da vremenom na ovakva predavanja pozovemo i roditelje naših učenika kako bi ih informisali o važnosti te sigurnosti, odnosno o tome kako je potrebno voditi računa koliko i na koji način njihova djeca koriste internet. Takođe, naši nastavnici na redovnim časovima odjeljenske zajednice određeno vrijeme posvećuju i temama vezanim za sigurnost interneta i upozravaju djecu na sve opasnosti koje prijete na društvenim mrežama – istakao je Blaško Trifković, direktor Osnovne škole „Veselin Masleša“.

Međunarodni dan bezbijednosti na internetu obilježava se svake godine u februaru u 130 zemalja svijeta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: