Fočanska pivara „Raft“ najbolja na Festivalu zanatskog piva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fočanska pivara „Raft“ najbolja na Festivalu zanatskog piva

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:18.02.2020.

Pivara “Raft” iz Foče dobila je nagradu za najboljeg zanatskog pivara na Festivalu zanatskog piva  „Kištra parti“ u Istočnom Sarajevu. Na osmom Festivalu učestvovala su četiri izlagača iz Istočnog Sarajeva, Pala i Foče, koji su predstavili ukupno 20 različitih stilova piva. 

Pivo Prve fočanske pivare, Raft, zvanično je proglašeno za najbolje pivo na popularnom Festivalu zanatskog piva „Kištra“ , koji se već osam godina održava u Istočnom Sarajevu. Fočanski proizvođač piva „Raft“ Boban Janković, koji se već šest godina bavi ovim poslom i isto toliko učestvuje na festivalu Kištra, kaže da je iznenađen nagradom, te da je prilikom ocjenjivanja, pored kvaliteta piva, bio bitan kontinuitet kvaliteta ali i rada.

-Posljednje tri godine organizatori dodjeljuju nagrade, a ove godine kolege pivari su donijeli odluku da nagrade naš dugogodišnji rad i kvalitet fočanskog piva, ali i par novih recepata- rekao je Janković.

Mnogi od nas uživaju u čarima piva, posebno ljeti u vrelim danima. Međutim, dosta ljubitelja zlatne pjenušave tečnosti ne zna način njegovog pravljenja, posebno u malim zanatskim pivarama.

-Sam proces proizvodnje domaćeg piva traje od 20 do 30 dana, u zavisnosti od vrste piva. Za proizvodnju piva koristimo vodu, hmelj, ječam i kvasac. Prvo imamo dan kuvanja, potom procesom ukomljavanja dobijamo sladovinu iz ječma, zatim počinje proces fermentacije koji traje od 15 do 21 dana, nakon čega počinje flaširanje, odnosno sipanje piva u burad. Posljednji korak je sekundarna fermentacija, koja traje desetak dana, nakon koje je pivo spremno za upotrebu-pojasnio je Janković.

On kaže da tržište diktira proizvodnju zanatskog piva. Potražnja za njim zimi je manja, dok se ljeti proizvode veće količine.

-Iako svoje proizvode najviše plasiramo u Foči, polako počinjemo da snabdijevamo i ugostiteljske objekte  u Višegradu i Sarajevu, a u toku su pregovori da fočansko pivo plasiramo i na tržište Bijeljine, Banjaluke i Trebinja-rekao je Janković.

Konzumiranje „Raft“ piva zahtijeva i više novca, jer je skuplje od onog industrijski prizvedenog. Ljubitelji „Raft“ piva mogu se radovati i novom proizvodu, koji će kako kaže Janković, biti lokalno i jeftinije pivo.

-Ovih dana radimo na receptu nekog malo jeftinijeg piva, čija bi  cijena mogla da bude pristupačnija građanima Foče. Plan je da to pivo bude jednako kvalitetno kao i ostala naša piva, ali da bude dostupno samo u fočanskim ugostiteljskim objektima-rekao je Janković.

On je najavio i pokretanje festivala domaćeg piva u Foči, kako bi svi ljubitelji piva mogli po pristupačnijim cijenama da probaju domaća piva iz regiona.

Janković kaže da se od prozvodnje zanatskog piva ne može puno zaraditi, ali da se ovim poslom bavi iz ljubavi, te da će tako nastaviti i u budućnosti. Dok bude kod njega ljubavi prema proizvodnji piva za sve nas će biti prilike da uživamo u ukusima proizvoda Prve fočanske „Raft“ pivare i pjenušavog pića čije je ime posvećeno turističkom brendu, raftingu na rijeci Tari.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: