Građani dužni obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Građani dužni obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:19.02.2020.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republika Srpska pozvalo je danas građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja imanja obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

-Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre- saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 do 1.000 maraka za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzimanja neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

-Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a s obzirom na to da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada- dodaje se u saopštenju.

MUP poziva građane da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije da bi se spriječilo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za osmatranje, obavještavanje i upozoravanje na broj 121.

MUP će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: