Dodik: SPC doživljava progon u Crnoj Gori | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dodik: SPC doživljava progon u Crnoj Gori

Izvor: SRNA | Datum:26.02.2020.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da vlast u Crnoj Gori atakuje na imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, što je nedopustivo, te pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbace zahtjev za posjetu BiH crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

On smatra da bi i za BiH i za crnogorskog predsjednika bilo najbolje da bude odgođena Đukanovićeva zvanična posjeta zbog dešavanja u vezi sa SPC koja doživljava progon u Crnoj Gori.

"Vjerujem da ne postoji pravoslavac Srbin koji ne poštuje litije koje se održavaju u Srpskoj, pa širom Crne Gore i koji se ne solidariše sa srpskim narodom u toj zemlji", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori usmjeren protiv SPC, te da je Đukanović rekao inostranim centrima moći da želi da napravi pravoslavnu crkvu jer bez toga ne može da zaokruži projekat države.

"Crnogorska vlast sačinila je ugovore sa katoličkom i islamskom vjerskom zajednicom. Navedeni zakon usmjeren je na imovinu SPC, što je nedopustivo. Vlast u Crnoj Gori atakuje na imovinu SPC", dodao je Dodik.

On je napomenuo da je bio protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik Republike Srpske ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa.

Dodik je naveo da je zbog glasova druga dva člana Predsjedništva BiH o posjeti Đukanovića bio prinuđen da ovo proglasi štetnim po vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

On je ocijenio da bi situacija u Crnoj Gori za posljedicu mogla imati i negativna dešavanja u zemljama regiona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: