Udruženje RVI Foča: Očekujemo najmanje deset ekonomskih podrški po 5.000 KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udruženje RVI Foča: Očekujemo najmanje deset ekonomskih podrški po 5.000 KM

Izvor: Radio Foča | Datum:29.02.2020.

Opštinsko Udruženje ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske iz Foče očekuje da će u ovoj godini uspjeti da se izbori za dosta veći broj ekonomskih podrški i to u dvostrukom većem iznosu, nego što je to bilo u prošloj godini kada su dva njihova člana dobila po 2.500 KM za pokretanje privatnog posla.

Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja RVI istaknuto je da su dobili obećanja od resornog ministarstva i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida iz Prijedora da ove godine mogu računati na veći broj takvih vidova pomoći, koji će biti realizovani posredstvom Zavoda za zapošljavanje Republike SRpske.

„Na nivou republičkog saveza prošle godine dobili smo 20 ekonomskih podrški, a nama su pripale dvije. Ako ministarstvo ispoštuje obećanje i odluku koja će, nadamo se biti raspisana u aprilu, onda ćemo moći raspolagati sa najmanje desetak ekonomskih podrški. Naši ratni vojni invalidi koji su nezaposleni, koji su na Birou, dobili bi po 5.000 KM nepovratno, s tim da bi jednu godinu morali sebi plaćati doprinose.Tačnije, za doprinose bi izdvojili 1.400 KM, a 3.600 bi im ostalo da počnu neki posao“, rekao je predsjednik Udruženja Dragan Milanović.

On je napomenuo da su dosadašanja iskustva sa podjelom ekonomskih podrški pokazala da su svi koji su dobili taj vid pomoći sredstva uspješno uložili u poljoprivrednu proizvodnju.

„Uglavnom se to odnosilo na kupovinu stoke i formiranje plasteničke proizvodnje. U proteklih sedam godina ostvarili smo sigurno od 15 do 20 tih podrški i svi su uspjeli da nastave dobro da rade, da prodaju na pijaci povrće, a ovi koji imaju stoku da prodaju mlijeko i meso“, naveo je Milanović.

Od prošle godine, Udruženje RVI za porodicu umrlog člana izdvaja po 200 KM.

U 2019. godini preminula su tri njihova člana.

Koliko su u mogućnosti, kaže Milanović, nastoje da pomognu i liječenje svojih članova.

„Takođe, prošle godine smo konkurisali i dobili sredstva od Zavoda za zapošljavanje za jednog pripravnika, koji je kod nas odradio priparavnički staž, a riječ je o djetetu poginulog borca. Država je snosila komplet i plate i doprinose“, rekao je Milanović.

Udruženje RVI Foča broji 250 članova sa urađenim socijalnim kartama.

U 2019. godini budžet Udruženja je iznosio 39.000 KM, s tim da su od opštine dobili 15.000, a sva ostala sredstva od donacija, u šta se ubrajaju i dvije ekonomske podrške po 2.500 KM.

 U ovoj godini opština je povećala grant Udruženju RVI na 18.000 KM, a oni se nadaju da će ukupan budžet uspjeti da utrostruče u odnosu na prošlogodišnji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: