Набављено 650 тестова на вирус корона | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Набављено 650 тестова на вирус корона

Извор: SRNA | Датум:04.03.2020.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је набављено 650 тестова на вирус корона за болнице у Српској.

Шеранић је истакао да се 500 тестова налази у Институту за јавно здравство Републике Српске, а са 150 располаже Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Српске.

- У сарадњи са Свјетском здравственом организацијом допремљена је прва количина тестова који су планирани за болнице ван Бањалуке. УКЦ има 150 тестова на вирус корона за њихове потребе. У зависности од потреба набављаћемо тестове - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да директори јавних здравствених установа и микробиолози имају процедуре узимања бриса, паковања и слања Институту за јавно здравство.

Говорећи о недостатку стентова у УКЦ, Шеранић је истакао да је у току набавка која би требало да буде окончана за неколико дана.

- Они су обезбиједили 30 стентова за најугроженије пацијенте. Пацијенте који не захтијевају хитност су ставили на чекање док не буде испоручено 250 стентова колико је планирано јавном набавком - појаснио је Шеранић.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић изјавио је да су за набавку стентова задужене болнице.

Он је најавио да ће бити урађена анализа да ли је добро рјешење да свака болница набавља малу количину или ће доћи до централизације свих јавних набавки.

Кустурић је нагласио да набавку цитостатика којих такође недостаје у УКЦ отежава монополистички положај фармацеутских компанија.

- Што се тиче финансијског дијела није угрожена набавка ниједног цитостатика. Ми смо мало тржиште, постоје цијене фармацеутских компанија које нису тржишне и њих не би прихватио нико јер се не може прихватити да вас неко уцјењује са тако битним стварима - каже Кустурић.
 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: