U Foči od sutra ne rade ni frizeri i ostali zanati izuzev automehaničara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Foči od sutra ne rade ni frizeri i ostali zanati izuzev automehaničara

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:19.03.2020.

Uz ugostiteljske objekte, koji od ranije ne rade, butike i ostale trgovinske objekte, izuzev prodaje hrane, kojima je Vlada Srpske najnovijom mjerom zabranila rad, u Foči od sutra do 30. marta, odlukom Kriznog štaba opštine, neće raditi ni zanatske radnje.

Krizni štab je odlučio da zabrani rad frizerskih salona i ostalih zanata, izuzev mehaničarskih radnji i Auto-moto društva „Foča“, kojima je dozvoljeno da rade.

U skladu sa odlukom Vlade, u subotu neće biti ni pijace, a na snazi ostaje opštinska odluka da prodavnice hrane vikendom rade od 7.00 do 13.00 časova, ostalim danima od 7.00 do 18.00 časova, a pekare i apoteke do 20.00.

Načelnik opštine Radisav Mašić ističe da je dobro što u Foči nema zaraženih virusom korona, ali da ima još uvijek neodgovornih pojedinaca koji su došli iz zaraženih područja, a ne pridržavaju se propisanih mjera.

„Na području naše regije ima dosta onih koji ilegalno prelaze državnu granice, pa su potencijalna opasnost, prije svega u Višegradu. U našoj opštini imamo tri slučaja koji su neregistrovani, došli su iz zaraženih područja, nikome se nisu prijavili, pojavljuju se na javnim mjestima, pa smo obavijestili policiju i inspekciju, to se smatra krivičnim djelom, tako da će policija preduzeti mjere u skladu sa zakonom“, rekao je Mašić.

On je pozvao građane da jave nadležnima ako znaju da je neko došao iz zaraženog područja, a da se nije prijavio zdravstvenim službama.

Mašić je pohvalio lijep primjer fočanskih pekara, koje su ponudile besplatno hljeb onima koji ne mogu da plate, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo koje se stavilo na raspolaganje Kriznom štabu.

Načelnik opštine je napomenuo da se nastavlja dezinfekcija prostorija i javnih površina, kao i pranje ulica na gradskom području i u mjesnim zajednicama Brod i Miljevina.

On je upozorio prodavce da se pridržavaju mjera Vlade Srpske da cijene osnovnih životnih namirnica moraju biti na nivou od petog marta.

„Gdje bude utvrđeno da su povećane cijene osnovnih životnih namirnica prodavci će biti najoštrije sankcionisani“, poručio je Mašić.

Na sjednici Kriznog štaba je rečeno i da su sve međudržavne autobuske linije obustavljene, dok saobraća samo manji broj autobusa u međugradskom prevozu unutar BiH.

Gradski autobus i dalje saobraća, ali sa smanjenim brojem putnika, dok i taksisti imaju dosta manje posla.

U javnom prevozu redovno se vrši dezinfekcija autobusa i taksi vozila.

Na području opštine Foča nema zaraženih virusom korona, a u kućnoj izolaciji je 56 lica koja su stigla iz zaraženih područja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: