Foča: Paviljon Univerzitetske bolnice spreman za karantinski smještaj zaraženih | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Paviljon Univerzitetske bolnice spreman za karantinski smještaj zaraženih

Izvor: SRNA | Datum:27.03.2020.

U Univerzitetkoj bolnici Foča čitav jedan paviljon je ispražnjen i predviđen za karantinski smještaj pacijenata zaraženih virusom korona.

U prizmelju ovog specijalnog bolničkog paviljona nalazi se prostor za intenzivno liječenje teže oboljelih od virusa korona opremljen respiratorom, a na ulazu i odvojene prostorije za oblačenje i skidanje zaštitne opreme.

Na prvom spratu su sobe za pacijente, a na drugom operaciona i sala za porođaje pacijentkinja zaraženih virusom korona, te soba za ginekologiju.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić naglasio je da je ova ustanova spremna da primi pacijente koji su pozitivni na virus korona i da im omogući liječenje po svim standardima.

"Ovdje će imati kvalitetnu zadravstvenu zaštitu, osoblje je određeno i čekaju prvog pacijenta. Na sreću, za sada, u Univerzitetskoj bolnici nemamo pacijente koji su pozitivni na virus korona, svi koji su bili sumnjivi testirani su i rezultati su negativni", rekao je Marić.

Marić je naveo da ova ustanova trenutno raspolaže sa tri respiratora, od kojih je jedan u karantinu, a ostala dva u jedinici intenzivne njege za potrebe redovnih pacijenata.

"Broj respiratora nije dovoljan i to se u dogledno vrijeme mora obezbijediti", istakao je Marić.

On je podsjetio da je pokrenuta šira akcija nabavke respiratora koju je, uz opštinu Foča, podržalo još šest opština Stare Hercegovine i Gornjeg Podrinja, koje zdravstvenom uslugom pokriva Univerzitetska bolnica.

"Mislim da ćemo uspjeti da nabavimo dovoljan broj potrebne medicinske opreme, u prvom redu respiratora. Osim toga, naša ustanova je poslala specijalistu mikrobiologa u Institut za javno zdravlje Republike Srpske na edukaciju, a očekujemo i opremu za testiranje, tako da ćemo imati mogućnost da testiramo pacijente koji su sumnjivi na virus korona. Time će broj osoba koji se testiraju biti znatno veći, a rezultati brži", naglasio je Marić.

Marić je najavio da bi naredne sedmice trebalo da stigne prvi aparat za testiranje, a u aprilu još jedan.

Na ulazu u Univerzitetsku bolnicu Foča još ranije je obezbijeđen trijažni punkt kroz koji prolaze svi koji dolaze u bolnicu, da bi se smanjio rizik unosa zaraze.

Na prijemno odjeljenje može se proći tek nakon što se ljekarskim pregledom utvrdi da ne postoje simptomi zaraze virusom korona, a u suprotnom, ukoliko postoji sumnja na oboljenje, pacijenti bivaju proslijeđeni na infektivno odjeljenje.

"Tamo su dva infektologa koji pacijenta u potpunosti pregledaju, smjeste ga u sobu za izolaciju. Nakon toga, uzima se bris koji se proslijedi Institutu za javno zdravstvo i dok se čekaju rezultati pacijent se nalazi u izolaciji. Osoblje ima zaštitnu orpemu i ne postoji mogućnost prenosa zaraze", naveo je Marić. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: