U Republici Srpskoj 38 novooboljelih od virusa korona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Republici Srpskoj 38 novooboljelih od virusa korona

Izvor: Srna | Datum:29.03.2020.

Na virus korona u Republici Srpskoj u protekla 24 časa pozitivno je još 38 novih lica, od ukupno 403 testiranih, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Broj oboljelih od virusa korona u Srpskoj sada je 200.

Šeranić je naveo da je, kada je riječ o novooboljelim, 20 osoba ženskog pola i 18 muškaraca, da su uglavnom srednje životne dobi i da je riječ najviše o porodičnim klasterima.

"U strukturi ovih lica najviše ih je iz Banjaluke - 29, zatim po dvoje iz Laktaša i Kneževa, po jedno iz Gradiške, Teslića, Prnjavora, Kotor Varoša, te žena koja je juče preminula", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je devet lica hospitalizovano na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, dok će ostali, s obzirom na to da nemaju simptome, biti smješteni u izolaciju.

Kada riječ o ljekaru na UKC-u Srpske koji je pozitivan na virus korona, Šeranić je napomenuo da su pregledana i lica koja su bila u kontaktu sa njim, te da je virus potvrđen i kod ljekara i medicinske sestre, koji su s njim radili u istoj smjeni.

Šeranić je naveo da se ukupno 65 lica u Republici Srpskoj liječe od virusa korona, od kojih je na UKC-u Srpske hospitalizovano 32 lica, a jedno u Doboju.

On je dodao da su na respiratoru četiri lica, a u izolaciji 16 koja imaju simptome i čekaju potvrdu nalaza, dok je na odjelu gdje se liječe lica sa lakšim simtomima njih 12.

Prema njegovim rijelima, smanjuje se broj lica u nadzoru, kojih ima 16.059, dok je iz nadzora izašlo 2.881 lice.

Ministar je istakao i da je testirano 116 lica sa graničnih prelaza, te su svi uzorci negativni, kao i da je plan da se naredne sedmice razmotri da se nakon trijaže lica sa graničnih prelaza upute u lokalne zajednice, gdje će se nad njima nastaviti zdravstveni nadzor.

Šeranić je rekao da je na graničnom prelazu Gradiška trenutno 80 lica, a da se lica sa prebivalištem u Federaciji BiH upućuju u taj entitet, dok je na graničnom prelazu u Šamcu 13, a u Brodu 69 lica.

Kada je riječ o uslovima u karantinima na graničnim prelazima, Šeranić je ocijenio da su u njima zadovoljeni osnovni uslovi neophodni za smještaj lica u ovim karantinima.

Govoreći o uslovima smještaja u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci za lica pozitivna na virus korona koja nemaju simtome, ministar Šeranić je naveo da se situacija popravila.

"Treba imati razumijevanja, jer je objekat Centra veliki, a grijanje je isključeno nakon što su ga studenti napustili, te je bilo potrebno vrijeme da se ponovo zagrije", objasnio je Šeranić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: