Dozvoljen rad PIJACA I TRGOVINA TEHNIČKOM ROBOM I GRAĐEVINSKIM MATERIJALOM, stariji od 65 DVA PUTA SEDMIČNO mogu u nabavku, | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dozvoljen rad PIJACA I TRGOVINA TEHNIČKOM ROBOM I GRAĐEVINSKIM MATERIJALOM, stariji od 65 DVA PUTA SEDMIČNO mogu u nabavku,

Datum:30.03.2020.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su sve odluke koje su u Srpskoj donesene zbog epidemije virusa korona, uz određene korekcije, produžene za narednih 14 dana, odnosno do 13. aprila.

"Nismo htjeli da idemo sa dužim rokovima, želimo da aktivno pratimo situaciju i tako donosimo odluke", rekao je Višković nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Jedna od korekcija je da se odluka o ograničavanju cijena proizvoda na dan 5. mart stavi van snage i umjesto cijena novom odlukom ograniči marža.

"Donesena je nova odluka - marže na osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5. marta i da će se proširiti broj artikala na koje se odnosi sama odluka. To znači da sve životne namirnice koje su imale određene marže 5. marta - tu će maržu imati i u narednom periodu", rekao je Višković.

Kako je Višković rekao, odluka o kretanju starijih od 65 godina je iskorigovana i u narednih 14 dana će biti dozvoljeno da se dva puta sedmično, utorkom i petkom od 7 do 10 časova, mogu kretati. Kretanje je dozvoljeno petkom jer su tada isplate penzija, a stariji od 65 godina su najvećim dijelom u ovoj kategoriji, tako da im se omogući da podignu penzije, plate račune i nabave namirnice.

"Donesena je odluka da oni građani koji žive u ruralnim područjima, da je za njih starosna granica za kretanje 75 godina života. U ovu kategoriju su uvršteni i pčelari, s tim da moraju imati rješenje koje svi pčelari imaju, da sa tim rješenjem mogu da se kreću i obavljaju svoju vrstu posla", kazao je Višković.

Kako je dodao, omogućeno je i da rade objekti koji se bave prodajom tehničke robe, koji prodaju građevinske materijale, vodo i elektro instalacije.

„Ako smo dozvolili da ljudi rade u sektoru građevinarstva, takođe moramo i da im omogućimo nabavku potrebnog materijala za rad“, napomenuo je Višković.

Višković je kazao da je utvrđeno da se ne poštuje dogovor sa zajedničkog sastanka Vlada RS i FBiH i Savjeta ministara da sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdaju rješenja o izolaciji i samoizolaciji.

"Imamo slučajeva da se u FBiH ta rješenja ne izdaju, nego se ljudima usmeno kaže da se jave nadležnim domovima zdravlja u njihovim lokalnim zajednicama. U razgovoru s načelnicima i gradonačelnicima dobio sam informacije da na određenim graničnim prelazima - prije svega 'Izačić', kao i na području Trebinja - ne izdaju se od strane inspektorata FBiH ta rješenja i onda se pravi pometnja oko smještaja lica u karantinu. U toku dana uputiću pismo premijeru FBiH da tražim da se odluka ispoštuje kako je dogovoreno", rekao je Višković.

Višković je dodao da će u narednom periodu biti dozvoljen i rad pijaca u RS, s tim da se tamo moraju poštovati sve propisane mjere, za šta će resorno ministarstvo tokom dana uraditi potrebna uputstva za rad.

"Dakle i rukavice i maske i držanje odstojanja. Ukoliko dođe do kršenja ovih mjera, odluku ćemo staviti van snage", rekao je Višković.

Premijer Srpske je rekao da je razmatrana i situacija oko održavanja aprilskog ispitnog roka za studente.

"Aprilski rok će biti održan kada se steknu uslovi", rekao je Višković.

Što se tiče frizerskih salona, oni neće biti otvoreni u naredenom periodu.

"Frizerski saloni neće biti otvoreni ni u narednih 14 dana, s obzirom na to da imamo bliski kontakt i sve te uslove kako se može prenositi virus. To nije moja odluka već odluka struke", rekao je Višković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: