Foča: Kreativnošću do lakšeg podnošenja doba virusa korona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Kreativnošću do lakšeg podnošenja doba virusa korona

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:31.03.2020.

Dječija igraonica "Zvjezdica" iz Foče ne radi od 13. marta, poštujući mjere zaštite od širenja virusa korona, ali je 50 porodica čija djeca koriste njene usluge i dalje na okupu u virtuelnom svijetu interneta, putem kojeg djeca i roditelji šalju poučne poruke svojim sugrađanima.


Igraonica roditeljima i djeci zadaje maštovite zadatke - da na bijelom papiru napišu po jednu riječ, da je ukrase crtajući vesele motive i fotogafišu se držeći papir, a "Zvjezdica" te fotografije, odnosno zadate riječi, sklapa u video-slajdove sa porukama uz muzičku podlogu, koje postavlja na svojoj "Fejsbuk" stranici.

Tako su nastale poruke "Ostani kod kuće", "Aplauz i ljubav za prodavce u trgovinskim radnjama", "Obavezno pranje ruku", "Poštujte policijske naredbe", "Hvala doktorima i medicinskom osoblju na hrabrosti, znanju i brizi za sve nas", "Zaštitimo svoje bake i dede", "Podrška učiteljiima, vaspitačima za učenje na daljinu".

Voditelj igraonice "Zvjezdica" Zvjezdana Kulić rekla je da su sa roditeljima u stalnoj komunikaciji putem "Viber" grupe, pomažući im da rješavaju razne probleme u vezi sa djecom i da što korisnije popune slobodno vrijeme predlažući im kreativne zadatke ili zajedničke fizičke aktivnosti.

"Roditelji su sa oduševljenjem prihvatili zadatak ukrašavanja riječi za poruke u slajdovima. Svako dobije po jednu riječ koju ukrase motivima sunca, cvijeća, drugarstva ili nacrtaju omiljenu igračku, čime kreativno upotpunjuju dan koji je u vrijeme izolacije za njih veoma težak, posebno u ovom uzrastu djece do šest godina kada im je nemoguće objasniti zašto ne mogu napolje. Mnogi od njih pitaju zašto ta korona nas ne voli", priča Kulićeva.

Kulićeva navodi da se djeca, priremajući se za fotografisanje, posebno dotjeruju - prave frizure sebi i roditeljima i oblače se u najljepšu odjeću.

"Tako su nastale divne porodične fotografije, koje smo mi upotpunili slajdovima i muzikom koja odgovara slikama", rekla je Kulićeva.

Ona je istakla da ovakve aktivnosti znače mnogo ne samo djeci, već i roditeljima, jer ih to vraća u bezbrižno doba kada su svi išli u vrtiće, igraonice, šetali ulicama i punili parkove.

Kulićeva je naglasila da je i njima u igraonici teško što ne mogu da rade ono što najviše vole i poručila da će nastaviti da na maštovit način pomažu roditeljima i djeci da bi što lakše prebrodili vrijeme trajanja korona virusa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: