Foča: Studentski dom nije predviđen za karantin | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Studentski dom nije predviđen za karantin

Izvor: SRNA | Datum:03.04.2020.

Ministarstvo za visoko obrazovanje Republike Srpske odbilo je zahtjev fočanskog Štaba za vanredne situacije da se dio Studentskog doma Foča pretvori u karantin za osobe koje ne poštuju kućnu izolaciju i za lica iz ove opštine koja iz drugih zemalja uđu u BiH, rečeno je na današnjem sastanku Štaba.


Za te namjene trenutno koristi se Klubana Gradskog stadiona, dok će Studentski dom, kako je navedeno u odgovoru Ministarstva, ukoliko se za to ukaže prilika, služiti za smještaj zaraženih virusom korona koji imaju lakše simptome.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da su očekivali ovakav odgovor resornog ministarstva.

"Ako bude trebalo, Studentski dom će, praktično, biti druga bolnica za cijelu regiju. Tu će biti smješteni svi pacijenti iz regije koji budu pozitivni na ovaj virus", naveo je Mašić.

Opštinski štab za vanredne situacije utvrdio je plan ponovljene dezinfekcije javnih površina i stubišta u stambenim zgradama u Foči, Brodu i Miljevini.

Na današnjem sastanku istaknuto je da će ti poslovi, koje obavlja preduzeće "Izvor", biti završeni do 15. aprila.

Uporedo s tim redovno se obavlja i pranje ulica.

Opštinski štab odlučio je da gradska pijaca neće raditi ni sutra.

Mašić je rekao da Štab skreće pažnju građanima da u narednih 15 dana moraju izdržati sa rigoroznijim mjerama i strožom kontrolom ponašanja.

"Opasnost od širenja bolesti postoji i sreća je što nemamo registrovanih, ali ne znači da ih ne bi bilo da nije bilo više testiranja. Ne bismo da stvaramo paniku, ali predostrožnost mora da postoji, a ja bih rekao da je to prije svega briga o svom i zdravlju svoje porodice i svih ljudi“, dodao je Mašić.

I sastanku su istaknuti primjeri solidarnosti - Ustikoljanin Sejo Brajlović, vlasnik restorana na Ilidži, darovao je 5.000 KM za potrebe Policijske uprave i Univerzitetske bolnice u Foči, dok je Branko Ostojić, vlasnik trgovine "Orfej" iz Foče poklonio tonu brašna fočanskom Crvenom krstu.

Na području opštine Foča nema zaraženih virusom korona.

Pod nadzorom je 58 lica, od kojih 53 u kućnoj izolaciji i pet u karantinu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: