Prevoznicima smanjenje naknade za vanredni prevoz | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prevoznicima smanjenje naknade za vanredni prevoz

Izvor: SRNA | Datum:09.04.2020.

Uredba o visini naknade za vanredni prevoz koju je Vlada Republike Srpske donijela 12. marta stupila je na snagu, a prevoznicima donosi smanjenje propisanih naknada, objavilo je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

Uredbom je utvrđen iznos i način plaćanja naknada za izdavanje odobrenja za vanredni prevoz, iznos naknade za prekoračenje dozvoljenih dimenzija vozila i tereta za vozila koja koriste auto-puteve, brze, magistralne i regionalne puteve u Republici Srpskoj, te naknada za nastalu štetu.

Naknada za vanredni prevoz obračunava se i naplaćuje za prazna ili natovarena motorna vozila, specijalna, radna i priključna vozila i za skupove vozila koja, sama ili zajedno sa teretom, prekoračuju najveće dozvoljene dimenzije, masu ili osovinsko opterećenje.

Naknadu plaća prevoznik, odnosno vlasnik motornog vozila koji vrši vanredni prevoz na račun "Autoputeva Republike Srpske" za auto-puteve i brze puteve, a naknadu za magistralne i regionalne puteve na račun "Puteva Republike Srpske".

"Nova uredba predviđa smanjenje naknade za oko 20 odsto koja se plaća za svaku tonu prekoračenja u slučaju kada vozilo ili skup vozila prekoračuje dozvoljenu ukupnu masu. Za prevoz na osnovu jedne dozvole za više identičnih vrsta prevoza predviđeno je da obračun naknade bude vršen tako što se utvrđena naknada za pojedinačni prevoz pomnoži brojem odobrenih prevoza", naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Za oko pet odsto smanjena je naknada u slučaju kada vozilo sa priključnim vozilom ili bez njega na jednoj ili više jednostrukih osovina ili na dvostrukoj, trostrukoj ili višestrukoj osovini prekorači dozvoljeno osovinsko opterećenje.

Uredbom je izjednačena naknada za administrativne troškove za izdavanje rješenja za vozila registrovana u BiH i u inostranstvu, te iznosi 100 KM po zahtjevu.

Stupanjem na snagu ove uredbe prestala je da važi ranija uredba o visini naknade za vanredni prevoz. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: