Шеранић: Обавезно ношење маски и рукавица на продајним мјестима и у заједници | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Шеранић: Обавезно ношење маски и рукавица на продајним мјестима и у заједници

Извор: СРНА | Датум:10.04.2020.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да свако ко користи и пружа услуге у продајним просторима има обавезу да користи заштитне маске и рукавице.

"Иста ствар се односи и на боравак у заједници. Примијећено је да се због лијепог времена грађани окупљају у групама, иако је препорука да то не раде. Треба да издржимо наредне двије до три седмице и поштујемо мјере које се, прије свега, односе на ношење маски и заштиту лица", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци послије сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да ширење вируса корона није везано само за породична жаришта и директне контаке, те да нека позитивна лица не могу да идентификују контакте.

"Зато морамо да се заштитимо. Остају на снази и мјере које се односе на смањење социјалног контакта и молим грађане да се не окупљају и да држе физичку дистанцу од најмање два метра", нагласио је Шеранић.

Он је прецизирао да је важно носити заштитна средства због људи који немају симптоме, а којих према међународним подацима има 80 одсто у одређеној заједници.

"Ношење маски је баријера у смислу додиривања уста и носа, што треба избјегавати јер се вирус преноси кроз додир са слузницом, односно ако су вам руке неопране или немате на њима заштиту", појаснио је Шеранић.

Он је рекао да ће испуњавање ових мјера и препорука на терену пратити инспекције, комунална полиција и Министарство унутрашњих послова.

"Не треба да се опуштамо, добро смо се понашали у претходном мјесецу и хајде да тако наставимо", поновио је Шеранић и додао да ће Републички штаб за ванредне ситуације у понедјељак, 13. априла, одлучивати даље о мјерама које ће се реализовати.

Шеранић је изразио захвалност грађанима због досадашњег узорног понашања и поштовања мјера надлежних чиме се чувају људски животи, те онемогућава ширење вируса и потенцијално оптерећење система здравства.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: