Кошарац: Од данас у функцији систем зелених приоритетних трака | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Кошарац: Од данас у функцији систем зелених приоритетних трака

Извор: РТРС | Датум:13.04.2020.

Од данас ће бити у функцији систем зелених приоритетних трака у региону Балкана, захваљујући којима ће витални производи са заједничке листе имати олакшан промет на дефинисаним граничним прелазима између земаља Цефте, потврђено је јутрос Срни у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је јуче да су зелене траке отворене за сву робу са заједничке листе виталних производа.

Гранични прелази у систему зелених коридора радиће 24 часа, седам дана седмично, како царина, тако и друге граничне службе.

Да би се додатно обезбиједио брз проток најосновнијих производа, Цефта стране су, на приједлог Секретаријата, усвојиле листу виталних производа који ће имати олакшани промет на дефинисаним граничним прелазима између земаља Цефте.

- Цефта листа садржи најважније производе – храну за људе и сточну храну, док је за област медицинских производа, заштитне опреме и других производа неопходних у тренутној ситуацији преузета листа Свјетске царинске организације. У зависности од потреба Цефта страна, ова листа се може мијењати и допуњавати - објаснио је Кошарац.

Он је подсјетио да је на почетку епидемије вируса корона затражио 24-часовно радно вријеме ветеринарских инспектора Канцеларије за ветеринарство БиХ, која је у саставу Министарства да би правовремено обављали свој посао и омогућили несметан промет роба животињског поријекла.

- Што се тиче наше стране, ветеринарски инспектори су у потпуности спремни да од данас преузму овај посао - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, надограђен систем електронске размјене података /СЕЕД/ користиће се за преднајаву код производа са листе виталних производа.

- СЕЕД систем ће електронским путем слати податке царини и другим граничним службама - рекао је Кошарац.

Он је оцијенио веома значајним почетак функционисања система зелених приоритетних трака, као и да је БиХ спремна да се у пуном капацитету прилагоди новим условима.

С друге стране, рекао је Кошарац, у првим данима могуће је очекивати одређене потешкоће код појединих земаља чланица Цефте у смислу адаптације на нове услове, али вјерује да ће све бити превазиђене у наредних десетак дана.

Како свака Цефта страна има сопствени информациони систем за транзит, а СЕЕД преузима податке од тих система, Кошарац је навео да се очекује да ће у првим данима имплементације долазити до грешака у смислу да се не региструје преднајава за приоритетне камионе у транзиту на неким прелазима.

- Они ће се тада усмјеравати на регуларне траке, иако имају право пролаза приоритетном траком - објаснио је Кошарац.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: