Заштитити воћке од сутрашњег мраза | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Заштитити воћке од сутрашњег мраза

Извор: СРНА | Датум:14.04.2020.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упозорили су воћаре да се сутра у раним јутарњим часовима, нарочито на вишим надморским висинама, очекује јачи мраз, те да ће температура пасти и до четири степена испод нуле, што може да узрокује штету на отвореним цвјетовима воћака.

"С обзиром на то да је већина воћних врста на вишим надморским висинама у фази почетка или пуног цвјетања, препоручујемо произвођачима да, по очекиваном престанку падавина у послијеподневним часовима, изврше третман засада аминокиселинама да би стабла лакше поднијела предстојећу ноћ и стрес узрокован ниском температуром", саопштено је из ресорног министарства.

Из ове институције савјетују да се с циљем заштите може урадити и задимљавање воћњака, односно паљење грана или бала сијена и сламе, јер ако ниска температура потраје дуже од три часа, штета може да буде знатна.

"У нижим крајевима већина воћних врста завршила је са цвјетањем или је у фази пуног цвјетања, па не би требало да буде велике штете од мраза", наводе из Министарства.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: