Štab za vanredne situacije Opštine Berkovići: Prvi slučaj zaraze korona virusom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Štab za vanredne situacije Opštine Berkovići: Prvi slučaj zaraze korona virusom

Izvor: Opština Berkovići | Datum:16.04.2020.

Štab za vanredne situacije opštine Berkovići održao je danas 16.04.2020. godine trinaesti  sastanak od početka epidemiološke situacije  virusa COVID -19 (KORONA VIRUS).

Na sastanku je konstatovano da se može smatrati da je na području opštine Berkovići zabilježen prvi slučaj zaraze virusom Korona. Kada je u pitanju zaražena osoba radi se o osobi koja ima izdatu ličnu kartu i prebivalište u Trebinju, ali je u poslednje vrijeme privremeno boravila u Berkovićima krećući se na relaciji Berkovići-Stolac. Zaražena osoba u Stocu ima zasnovan radni odnos gdje je i obavljeno testiranje u ustanovi u kojoj radi.  Zbog toga je neophodno da se na području opštine Berkovići sprovede epidemiološka istraga, što su nadležne službe odmah i uradile. Zaražena osoba je smještena u karantin koji je organizovan u Studentskom centru u Trebinju, dobrog je zdravstvenog stanja i ne pokazuje bilo kakve simptome bolesti.

 Za ukupno 9 lica su određene mjere kućne izolacije, a već danas će biti izvršeno testiranje 7 osoba koje su ostvarile kontakt sa zaraženom osobom. O rezultatima testiranja Štab će blagovremeno obavještavati javnost.

Pozivamo građane opštine Berkovići da ne iskazuju nepotrebnu paniku, nadležne službe preduzimaju sve što je u ovim situacijama neophodno. Prvi slučaj zaraze Korona virusom u Berkovićima treba da bude dodatni razlog za još veću odgovornost svih građana i za poštovanje svih izrečenih mjera i preporuka. Štab za vanredne situacije opštine Berkovići poziva građane da u dane Vaskršnjih praznika ispoštuju sve izrečene mjere Štaba za vanredne situacije Republike Srpske koju su vezane za određivanje policijskog časa u dane petak 17.04.2020.godine od 15 časova do subote 18.04.2020. godine u 5 časova i od subote 18.04.2020.godine  u 15 časova do ponedeljka 20.04.2020. u 5 časova. Ove zabrane se ne odnose na:  zdravstvene radnike koji su na zadatku,lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su na zadatku, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koja vrše javna ovlašćenja, koji su na zadatku,lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada,lica kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izda dozvolu za kretanje i na domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza (potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-CMR, otpremnica, putni nalog).

Pozivamo sve građane opštine Berkovići koji se nalaze na privremenom radu u drugim opštinama i one koje vode porijeklo iz opštine Berkovići a Vaskršnje praznike tradicionalno provode u našoj lokalnoj zajednici da zbog epidemiološke situacije izazvane Korona virusom tokom ovogodišnjih Vaskršnjih praznika ne dolaze u Berkoviće.

Štab za vanredne situacije će sledeći sastanak održati odmah po saznanju rezultata testiranja osoba koje su bile u kontaktu sa prvozaraženom osobom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: