Šeranić: Moraćemo da se naviknemo na "novu normalnost" | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šeranić: Moraćemo da se naviknemo na "novu normalnost"

Izvor: RTRS | Datum:22.04.2020.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je u razgovoru za BHT1 da ćemo se morati naviknuti na "novu normalnost" kada je virus korona u pitanju.

Kada su u pitanju brojevi vezani za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, ono što je u Srpskoj uspjelo jeste "razvlačenje" pandemije.

- Mi smo dostigli cilj i "razvukli" epidemijsku krivu, nismo opteretili zdravstveni sistem sa nizom oboljelih koji bi napravili pritisak na druge dijelove sistema - izjavio je Šeranić, te dodao da su mjere dale dobre rezultate kada je u pitanju broj oboljelih.

Dodao je da je pohvalno ponašanje građana koji su pokazali ozbiljnost u sprečavanju širenja virusa korona.

Na pitanje u kojoj smo fazi trenutno, Šeranić ističe da se epidemija ne može zaustaviti na jednostavan način.

- Mi se nalazimo na tom platou koji podrazumijeva kontrolisanje epidemije i zaštitu najstarijih osoba i naših zdravstvenih radnika. Upravo osobe koje su unutar samog zdravstvenog sistema su ključne za borbu protiv virusa korona. Nalazimo se u fazi kontrolisane epidemije, odnos broja oporavljenih i zaraženih je manje - više identičan. Ako nastavimo dalje s adekvatnom primjenom mjera, možemo očekivati i lagani pad zaraženih - utvrdio je Šeranić.

Govoreći o zdravstvenom sistemu u BiH, ističe da uvijek moramo govoriti o dva aspekta, promotivno-preventivnom i dijagnostičko-epidemiološkom.

- Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj, ali i u okruženju koncipiran je na snažnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti i postojanju higijenskih i epidemioloških službi koje vučemo iz nekog drugog sistema, ali je taj sistem dobro organizovan i pomogao nam je da na razini same zajednice dobro iskontrolišemo virus, prije nego što on stigne u dijagnostičko-epidemiološki aspekt, odnosno u same zdravstvene ustanove - rekao je Šeranić uporedivši to s Italijom kojom se virus širio putem zdravstvenih ustanova.

Na pitanje predstavljaju li različiti zdravstveni sistemi kantona, Federacije BiH i Republike Srpske, te Distrikta Brčko problem s obzirom na to da je riječ o više različitih sistema, Šeranić je rekao da to nije problem jer i na nivou svijeta svaka država reaguje na svoj način, a u BiH je, kako kaže, dobra komunikacija svih kolega.

- Generalno, svi donosimo dobre mjere i u tom pravcu se trebamo nastaviti kretati - rekao je Šeranić.

Na pitanje kada će stvari postati normalne Šeranić kaže da možemo govoriti o "novoj normalnosti" koja će nam ubrzo postati prilagodljiva.

- Mislim na određena ponašanja u javnom prostoru, fizičku distancu, nošenje maski i tome slično - rekao je Šeranić, dodajući da će nas virus "natjerati na takvo ponašanje".

- Uporediću to sa 2001. godinom i onim što se u svijetu dogodilo nakon toga. Prije toga nam je bilo nezamislivo na aerodromima skidati sat ili kaiš iz pantalona, a to je uskoro postalo nova normalnost. Tako će nam i sada neke mjere postati nova normalnost kojoj ćemo se prilagoditi - rekao je Šeranić.

Dodao je da vjeruje da ćemo se prilagoditi na tu novu normalnost bez obzira radi li se o BiH ili o nekom međunarodnom okviru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: