Regija Stara Hercegovina bez zaraženih | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Regija Stara Hercegovina bez zaraženih

Izvor: SRNA | Datum:24.04.2020.

Na području šest opština Stare Hercegovine nema novih zaraženih virusom korona, a rezultati svih uzoraka od lica iz opštinskih karantina bili su negativni, rečeno je danas na sastanku fočanskog Štaba za vanredne situacije.

Pod zdravstvenim nadzorom u ovoj regiji je 43 lica, od čega je 15 smješteno u lokalne karantine.

U toku jučerašnjeg dana testirano je osam lica iz karantina, od kojih četiri u Višegradu, tri u Čajniču i jedno u Rudom, i svi su bili negativni na prisustvo virusa korona, a isti rezultati testiranja zabilježeni su i kod zaposlenih u Domu za stara lica u Kalinoviku i Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu.

U Foči je testirano i jedno lice koje radi u "Termoelektrani" u Gacku, kao i jedno lice koje se liječi u Univerzitetskoj bolnici i rezultati su, takođe, bili negativni.

Pacijentkinja iz Gacka, koja je pozitivna na virus korona, a liječi se u Univerzitetskoj bolnici Foča, stabilnog je zdravstvenog stanja i bez težih simptoma, rečeno je na sastanku Štaba.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici pod zdravstvenim nadzorom 12 lica, od kojih dva u karantinu, dok je iz nadzora izašlo 187 osoba.

On je naveo da ekipe Doma zdravlja obavljaju kućne posjete onkoloških pacijenata.

„Kada se takvi pacijenti vrate sa liječenja iz Banjaluke pod posebnim su nadzorom. Naše ekipe im idu u kućne posjete, vrše previjanja, tako da i na taj način sprečavamo eventulanu pojavu zaraze u zdravstvenoj ustanovi, da se ne bi ponovilo ono što se desilo u Trebinju“, rekao je Ristanović.

U Gacku je više lica pozitivno na virus korona, među njima i zasposleni u Termolektrani, pa je testiran i Fočak koji radi u tom preduzeću.

Rezultati testiranja odagnali su strah da bi na taj način zaraza mogla da se proširi u Foču.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao da je dobro što se građani Foči koji su zaposleni u opštinama u kojima ima zaraženih javljaju svojim porodičnim ljekarima.

"Mi smo molili sve sugrađane koji rade u opštinama u kojima je evidentiran virus korona da se jave porodičnom ljekaru, kako zbog sebe, tako i zbog svoje porodice, da bi se preduzele odgovarajuće mjere. Testiranja pokazuju da su oni negativni i to je dobro", rekao je Mašić.

On je napomenuo da sve mjere zaštite od virusa korona ostaju na snazi do 27. aprila.

"Naša preporuka i molba građanima je da se pridržavaju dosljedno tih mjera, koje su dale rezultate i mi na sreću nemamom pozitivnih na virus korona. Situacija je pod kontrolom, želimo da tako i ostane, a to može jedino ako se građani budu pridržavali mjera- da koriste zaštitnu opremu, poštuju policijski čas i izbjegavaju kontakte", istakao je Mašić.

On je dodao da su banke u Foči uvažile sugestiju opštinskog Štaba da se uvede više radnika na šalterima da bi se smanjile gužve, posebno utorkom i petkom kada je dozvoljen izlazak starijim licima.

Mašić je najavio da se nastavljaju redovne aktivnosti dezinfekcije i pranja javnih površina, a građane kojima nedostaju dezinfekciona sredstva pozvao je da se jave preduzeću "Izvor", gdje mogu dobiti odgovarajući rastvor.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: