U Republici Srpskoj 15 novooboljelih od virusa korona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Republici Srpskoj 15 novooboljelih od virusa korona

Izvor: SRNA | Datum:26.04.2020.

U Republici Srpskoj potvrđeno je 15 novih slučajeva virusa korona nakon što su u protekla 24 časa testirana 562 uzorka iz 38 opština, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Virus korona do sada je u Republici Srpskoj potvrđen kod 671 lica, od posljedica Kovida-19 preminulo je 25 ljudi, a 357 se oporavilo.

Kada je riječ o novozaraženima, šest osoba je iz Banjaluke, po dvije su iz Kalinovika, Oštre Luke i Prijedora, a po jedna osoba iz Kozarske Dubice, Trebinja i Zvornika.

Devet lica je ženskog i šest muškog pola, od kojih je jedna žena starije životne dobi, šest žena srednje i dvije mlađe životne dobi, dok su tri muškarca srednje i tri starije životne dobi. Većina je imala kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima su i jedna medicinska sestra i jedan medicinski tehničar /Dom zdravlja Banjaluka i Univerzitetskog kliničkog centra Srpske/.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirana su još 94 zdravstvena radnika iz Banjaluke, Bijeljine, Šamca, Ugljevika, Doboja, Istočne Ilidže, Prijedora, Teslića, Dervente, Kalinovika i Laktaša i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 39 lica koje rade i borave u domovima za starija lica, kao i 43 vatrogasca iz Banjaluke i svi su negativni na test virusa korona.

Negativni su nalazi i osam inspektora koji rade na graničnim prelazima, kao i svih 69 testiranih lica iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona izvršeno ukupno 10.965 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske ukupno se liječi 105 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovana su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na staroj lokaciji Hirurgije smješteno je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom, a na staroj lokaciji Odjela pulmologije 35 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Opštoj bolnici Trebinje zbrinuto je osam pacijenata, a po pet u Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju, Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu i Bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru, dva u Univerzitetskoj bolnici u Foči i jedan pacijent u Bolnici Zvornik.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze lica kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Kovida-19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalazi se 66 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Studentskom centru Zvornik dva lica, te po jedno lice u Domu učenika Bijeljini i u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.505 lica, a nadzor je završen kod njih 21.584.

Preko sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je u protekla 24 časa ušlo 112 lica, 101 je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a u karatinima na sedam graničnih prelaza trenutno se nalaze ukupno 24 lica.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: