Foča: Poljoprivrednici Srpske pokazali zajedništvo u borbi protiv korone | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Poljoprivrednici Srpske pokazali zajedništvo u borbi protiv korone

Izvor: SRNA | Datum:30.04.2020.

Novčana pomoć koju su prikupila dva poljoprivredna udruženja za Univerzitetsku bolnicu Foča jedinstven je primjer zajedništva stanovnika iz svih krajeva Republike Srpske u borbi protiv virusa korona, ocijenio je direktor ove zdrvstvene ustanove Radmil Marić.

Marić je zahvalio članovima Udruženja mljekara, koji su prikupili i ovoj bolnici uplatili 40.000 KM, te članovima Udruženja povrtara, koji su darovali 30.000 KM, a za potrebe nabavke prateće skupocjene opreme za testiranje pacijenata na virus korona.

- Ja sam stvarno iskreno iznenađen i želim da zahvalim svim članovima i jednog i drugog udruženja koji su našli dovoljno volje i dovoljno materijalnih sredstava, a ta sredstva nisu uopšte mala i iznose 70.000 KM. Poljoprivrednici iz svih dijelova Srpske, od Hercegovine, preko Semberije do Krajine i šire, pokazali su da smo u ovome zajedno, bez obzira gdje živimo - istakao je Marić.

On je zahvalio i resornim ministarstvima koja su pozvala poljoprivrednike da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za nabavku prateće opreme za testiranje.

- Treba istaći dobru organizaciju koja ide od Ministarstva poljorpivrede, odnosno ministra Borisa Pašalića, kao i Ministarstva zdravlja, ministra Alena Šeranića, koji su to sve zajedno koordinisali. Univerzitetska bolnica sa ovom donacijom kompletiraće opremu za testiranje - rekao je Marić.

Načelnik Službe za medicinsku mikrobiologiju Univerzitetske bolnice Foča Ružica Lukić podsjetila je da su institucije Republike Srpske ranije obezbijedile Pi-si-ar aparat, te da je ova ustanova spremna za njegovo instalisanje, a da će sredstvima koja su obezbijedili poljoprivrednici nabaviti visokosofisticiranu opremu izuzetnog kvaliteta.

- To je jedna velika, široka paleta opreme koja će zaštiti kako uzorak koji mi radimo, tako i osoblje koje bude radilo sa ovako visokokontagioznim uzročnikom - navela je Lukićeva.

Ona je dodala da se isporuka aparata i prateće opreme očekuje za 15 dana, te da će se testiranjem u Foči rasteretiti laboratorije u Banjaluci, koje trenutno jedine u Srpskoj rade taj posao.

- Ovim korakom značajno će se smanjiti njihovo opterećenje i povećati broj testiranih pacijenata. S druge strane, olakšaće se transport uzoraka, odnosno biće kraći transport, a sve to zajedno doprinosi olakšanoj procjeni same epidemiološke situacije - naglasila je Lukićeva.

Na račun Univerziotetske bolnice Foča za borbu protiv virusa korona dobrotvori su do sada uplatili oko 300.000 KM.

Na posebnom kovid odjeljenju trenutno se liječe četiri pacijenta, od kojih tri iz Kalinovika i jedan iz Gacka, pozitivni na virus korona.

Svi su stabilnog zdravstvenog stanja i za sada nema pacijenata na respiratoru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: