Opozicione stranke u parlamentu BiH traže smjenu ministra Košarca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Opozicione stranke u parlamentu BiH traže smjenu ministra Košarca

Datum:06.05.2020.

Četiri poslanička kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnela su danas zahtjev za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) zbog prisustva na zabavi u jednom sarajevskom restoranu, čime je prekršio mjere propisane za suzbijanje korona virusa.

Zahtjev za smjenu Košarca potpisali su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke, Nezavisnog bloka, Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP).

„Ministar Staša Košarac je svojim činom pokazao nepoštovanje zakonskih propisa, te direktno doveo u opasnost zdravlje građana BiH“, saopšteno je iz Naše stranke, koja je u ime ostalih opozicionih stranaka danas predala inicijativu za rekonstrukciju Saveta ministara BiH.

Dodaje se da je Košarac poslao poruku da u Bosni i Hercegovini postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini.

Ovakvim postupkom, ističe se, Košarac je počinio radnje koje imaju obilježja krivičnog dela prema Krivičnom zakonu Federacije BiH.

Član 225 tog zakona navodi da „ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu meru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kazniće se kaznom zatvora do jedne godine“.

„Pandemija je stanje nesreće u kojem je sprovođenje propisanih mera prioritet, a članovi najviših državnih organa to svojim primerom moraju pokazati“, navodi se u saopštenju.

Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena ministra Košarca, smatraju predstavnici opozicionih stranaka koje su zatražile Košarčevu smjenu.

Navedeno je da svrha smjene nije samo kazna za ministra, već opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijma, pre svega, predstavnicima građana.

„Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sistema“, saopštili su ovi poslanici.

Ako vladajuća većina u parlamentu BiH odluči suprotno, kako su ocjenili, poručiće isto što i ministar Košarac – da je iznad zakona, te da je, ako pripadate odgovarajućoj političkoj opciji, moguće i nekažnjeno svijesno ugrožavanje zdravlja građana.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: