Дурсун: Црвени крст адекватно одговорио задатку у доба короне | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Дурсун: Црвени крст адекватно одговорио задатку у доба короне

Извор: СРНА | Фото: Глас Српске | Датум:14.05.2020.

Предсједник Црвеног крста Републике Српске Брано Дурсун истакао је да је ова организација у вријеме епидемије вируса корона имала бројне активности, те да су се њено комплетно професионално особље и бројни волонтери и чланство предали тој активности и адекватно одговорили задатку.

Дурсун је Срни рекао да је, прије свега, та активност ишла у правцу да се пружи свака врста помоћи становништву старијем од 65 година, које је било обавезно да остане код куће.

"То је подразумијевало набавку свега што је требало једном старачком домаћинству, у смислу набавке хране, лијекова, плаћања рачуна, до дезинфекције простора у којима радимо и живимо, подизање и опремање карантина креветима, ћебадима, шаторима", навео је Дурсун.

Он је додао да су активисти током Недјеље Црвеног крста подијелили 65 пакета за новорођенчад у Републици Српској, који су изузетно добро опремљени.

Дурсун је додао да је ова организација од компаније "Кока-кола" добила десет дезинфекционих тунела за домове здравља у Српској.

Он је истакао да су их посебно дирнуле честитке предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића поводом 8. маја – Међународног дана Црвеног крста и почетка Недјеље Црвеног крста.

"Нису то биле куртоазне честитке, већ су то више била исказана разумијевања за активности Црвеног крста као помоћног органа јавних власти, посебно ових дана у борби против вируса корона. То је одјекнуло у организацији Црвеног крста на најбољи начин и подстакло активисте и професионалце на даље залагање у активностима Црвеног крста, а посебно у борби против пандемије", нагласио је Дурсун.

Када је ријеч о плановима, Дурсун каже да ће Црвени крст, између осталог, уз све ове активности, проширити активност на спровођењу политике наталитета у Републици Српској.

"Неопходно је радити на јачању општинских и градских организација Црвеног крста. То подразумијева борбу за њихов материјални статус кроз израду Закона који регулише финансирање ових организација, који је завршен и који би, да није короне, већ био на Влади. Осим тога, потребно је кадровско оснаживање организација Црвеног крста који би требало да буду из редова просвјетних, социјалних и здравствених радника", напоменуо је Дурсун.

Он је истакао да је волонтерски рад у свијету потпуно девастиран, те додао да без волонтера Црвени крст као организација не постоји.

"На сву срећу, Црвени крст Републике Српске у ванредним ситуацијама, као што су земљотреси, поплаве и ово сада са вирусом, има волонтере који су од великог значаја", истакао је Дурсун


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: