Вирус корона потврђен код 22 особе у Српској, од тога двоје из Гацка | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Вирус корона потврђен код 22 особе у Српској, од тога двоје из Гацка

Извор: СРНА | Датум:17.05.2020.

Вирус корона у Републици Српској у протекла 24 часа потврђен је код 22 особе од укупно 522 тестирана узорка.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.266 случаја вируса корона, а укупно су преминуле 92 особе /у посљедња 24 часа једна особа по пријави УКЦ РС и једна женска особа старије животне доби по пријави Дома здравља Теслић/.

Када је ријеч о новозараженим, седам особа је из Бањалуке, четири су из Лакташа, по двије особе су из Градишке и Гацка, и по једна особа је из Кнежева, Челинца, Котор Вароши, Прњавора, Мркоњић Града, Модриче и Теслића, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Ријеч је о девет мушкараца и 13 жена. Четири особе мушког пола су млађе животне доби, три средње и двије старије животне доби. Три особе женског пола су млађе животне доби, двије средње и осам старије животне доби.

Укупно 18 особа није могло да наведе јасну епидемиолошку везу, док су четири особе навеле контакт са позитвним лицима.

Седам особа је хоспитализовано, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је и још 54 здравствених радника из Бањалуке, Приједора, Градишке, Дервенте, Добоја и Требиња, а позитиван тест на нови вирус потврђен је код једне медицинске сестре из Унвирезитетског клиничког центра Републике Српске.

Тестирана су укупно 22 васпитача из дјечијих вртића у Бањалуци, Лакташима, Модричи и Челинцу. Нови вирус корона потврђен је код једног радника предшколске установе у Модричи, због чега ће надлежне службе спровести све потребне епидемиолошке мјере.

Тестирани су и радници из домова за старија лица из Бањалуке и Градишке и сви резултати су негативни. У посљедња 24 часа тестирано је и још 38 особа из објеката за изолацију, а резултати тестова су негативни.

У Републици Српској се од новог вируса корона до сада опоравило укупно 638 особа.

На вирус корона у Републици Српској до сада је тестирано укупно 21.309 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 79 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу "Ковид-19" хоспитализована су 33 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената.

Код три пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три пацијента имају подршку кисеоничке маске. На Одјељењу хирургије /стара локација УКЦ-а/ је 10 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјељењу пулмологије /стара локација УКЦ-а/ су 23 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 56 пацијената са ковид-19 обољењем, у Општој болници Требиње 11 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору 14 пацијената, четири у Универзитетској болници у Фочи и шест у Болници у Градишци.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци се налази 155 особа, 16 је у Студентском дому у Требињу, двије су у Дому ученика у Бијељини и 27 је у Дому ученика у Добоју.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.784 особе, а надзор је завршен код 28.025 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: