Višković: Mjere i uputstva u cilju zaštite zdravlja svih stanovnika | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višković: Mjere i uputstva u cilju zaštite zdravlja svih stanovnika

Izvor: SRNA | Datum:20.05.2020.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su nakon proglašenja vanredne situacije u Republici Srpskoj mjere i uputstva republičkih štabova za praćenje epidemiološke situacije i za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Srpske imali samo jedan cilj - zaštitu zdravlja svih stanovnika Srpske.

Obraćajući se u Banjaluci na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu odluke za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Višković je podsjetio da je Vlada na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije 16. marta donijela odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske.

"Nakon proglašenja vanredne situacije svakodnevno su zasjedali republički štabovi i donosili niz mjera i obaveznih uputstava koji su imali samo jedan cilj - zaštitu zdravlja svih stanovnika Republike Srpske", istakao je Višković.

Višković je rekao da su u tom periodu usvojeni mnogi zaključci – zatvorene škole, fakulteti, obdaništa, pooštrene kontrole na graničnim prelazima i ulazima u Republiku Srpsku, uvedena zabrana kretanja, te ograničenja kretanja licima starijim od 65 godina, ograničena kupovina proizvoda za jedno lice, uvedena zabran ulaska stranih državljana na teritoriju Srpske.

On je rekao da su donesene i mnoge mjere koje su predstavljale olakšice privredi u trenutku kada je proizvodnja smanjena ili potpuno obustavljena.

"Usvojene su mjere protiv lica koja prekrše mjere kućne izolacije, mjere dodatnog kontrolisanja lica od službenika MUP-a, uveden je policijski čas u trajanju od 20.00 časova do 5.00 časova", napomenuo je Višković.

On je rekao da ove sve mjere nisu bile dovoljne, zbog čega je Narodna skupština 28. marta donijela odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske zbog epidemiološke situacije usljed korona virusa.

"Niko od nosilaca vlasti u Srpskoj nije želio uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Nijednom političaru nije u interesu da nosi odgovornost tokom vanrednog stanja", rekao je Višković.

On je istakao da u Republici Srpskoj postoji odgovornost vlasti predsjednika Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH i Vlade Republike Srpske.

Višković je rekao da nije proglašeno vanredno stanje da bi parlament Srpske morao biti u stalnom zasjedanju, jer je postojala potreba za kontinuitetom izmjena propisa kako bi olakšali privredni život i zaštitili zdravlje stanovnika.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske na istoj sjednici donijela i zaključak kojim je predložila Savjetu ministara da u skladu sa okvirnim zakonom za zaštitu i spasavanje materijalnih dobara kod prirodnih i drugih nesreća u BiH proglasi stanje prirodne nesreće u BiH.

"Vlada Republike Srpske predložila je ovu mjeru za nivo BiH s obzirom na to da nije prihvatljivo da postoji veliki protok robe i ljudi između Republike Srpske i FBiH, a da na teritoriji FBiH nisu usaglašene mjere koje su već bile na snazi u Srpskoj", napomenuo je Višković.

On je dodao da je Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva bezbjednosti 17. marta donio odluku o proglašenju stanja prirodnih i drugih nesreća na području BiH, zbog opasnosti pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: