Srpska ne zaboravlja doktora Lazića - pomeni heroju u bijelom mantilu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Srpska ne zaboravlja doktora Lazića - pomeni heroju u bijelom mantilu

Izvor: RTRS | Datum:23.05.2020.

Povodom 40 dana od smrti doktora Miodraga Lazića, u crkvi Svetog Save u Blažuju parastosom i paljenjem svijeća još jednom je odata dužna počast ovom heroju u bijelom mantilu. Pomen je održan i u Banjaluci, u Hramu Hrista Spasitelja.

U crkvi u Blažuju, nedaleko od mjesta gdje se nalazila ratna bolnica "Žica", i danas tuguju saborci i stanovnici sarajevsko-romanijske regije. Iz predsjedništva Boračke organizacije najavljuju organizovanu posjetu njegovom grobu u Nišu, na Vidovdan.

- Dok god srce jednog Ilidžanca, jednog borca sarajevsko-romanijske regije kuca, on će biti u našim srcima. Ne smijemo da bacimo takve heroje u zaborav, jer zaborav je bolest - poručuje Goran Šehovac, predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Protiv bolesti ratnih dejstava borio se doktor Laza, kako su ga od milošte zvali, punih četrdeset mjeseci. Za to vrijeme obavi je gotovo tri i po hiljade operacija. Mnogi na ovom pomenu, živi su zahvaljujući njemu.

- Doktor Lazić je bio ljudska gromada, patriota, humanista i medicinski stručnjak koji je svojim znanjem, ali prije svega htijenjem, doprinio da mnogi naši ranjenici prežive teške rane - kaže Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Njegova bista i jedna od glavnih ulica, kojima planiraju da ga trajno urežu u sjećanje ovog dijela Republike Srpske, učiće nove naraštaje o patriotizmu i rodoljublju doktora Lazića. Molitveni pomen u Banjaluci, organizovalo je Srpsko sabranje Baštionik.

- Požrtvovana ljubav doktora Lazića prema otadžbini i rodu treba da bude primjer i uzor svima nama kako se voli svoj narod i kako se radi za svoju državu. Upravo zato imamo svi zajedno i veliku obavezu da čuvamo sjećanje na herojski put čuvenog doktora - istakao je Predrag Adamanović, predsjednik Srpskog sabranja Baštionik.

Baštionik je prije dvije godine doktoru Laziću dodijelio povelju "Srpski rodoljub", a uručio prije pola godine. Da posjeti Banjaluku u proljeće, kad je i najljepša, nije stigao.

- Sad prolazi proljeće kad je on trebalo da bude sa nama ovdje... Mislim da je ovo najmanje što smo mi u Banjaluci, u Republici Srpskoj i uopšte srpski narod, mogali da uradimo za njega - kaže Neđo Malešević, član Baštionika.

Direktor niškog Urgentnog centra doktor Miodrag Lazić, koji je, kao dobrovljac tokom rata, spasio život hiljada civila i ranjenika u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, preminuo je od posljedica virusa korona 14. marta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: