SŠC Foča: Rasadničarima stipendija od 100 KM mjesečno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SŠC Foča: Rasadničarima stipendija od 100 KM mjesečno

Izvor: RADIO FOČA | Datum:03.06.2020.

Zanimanje rasadničar nakon više godina vraća se u Srednjoškolski centar Foča i to kao deficitarno, pa će učenici koji ove godine upišu ovo usmjerenje šumarske škole, odlukom Vlade Srpske, primati republičku stipendiju od 100 maraka mjesečno uz plaćene putne troškove.

Direktor Srednjoškolskog centra Krsto Ivanović kaže da će se ove godine upisati jedno odjeljenje rasadničara trećeg stepena od 20 učenika.

„Ovo je šumarski i poljoprivredni kraj, imamo šumarsku školu i za zanimanje rasadničara ispunjavamo sve uslove. Od opštine ćemo dobiti plastenik od 100 kvadrata, koji ćemo postaviti iza škole za praktični dio nastave, a nastavni kadar godinama posjedujemo“, kaže Ivanović.

On ističe da su, nakon završenog trogodišnjeg obrazovanja za rasadničara, velike mogućnosti za zaposlenje kako privatno, tako i u preduzećima koja se bave uzgojem sadnica voća i šume, te rasada povrća.

„Prije i završe, prije dođu i do zaspolenja, mogu posao da obavljaju i samostalno, baveći se rasadničkom i plasteničkom proizvodnjom, proizvodnjom sadnica voća i sadnica za pošumljavanje, malinarstvom“, navodi direktor fočanskog Srednjoškolskog centra.

Ivanović dodaje da će stipendija mnogo značiti djeci i roditeljima.

„U tom uzrastu 100 maraka mjesečno je lijep izvor prihoda i učenici će znati da cijene taj novac“, ocijenio je Ivanović.

U Foči kao turističkom centru sa jedinstvenim prirodnim ljepotama, među kojima prednjače atraktivne destinacije Nacionalnog parka „Sutjeska“ i rafting rijekom Tarom, sve je više kampova, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, pa je povećana tražnja za kvalifikovanom radnom snagom- konobarima i kuvarima.

Do 2012. u okviru Srednjoškolskog centra postojala je srednja ugostiteljska škola, čije obnavljanje je u planu, ali je problem, navode u školi, što poslodavci koji su zainteresovani da prime učenike na praktičnu nastavu, ne ispunjavaju uslove koje je propisalo Ministarstvo prosvjete, odnosno ne posjeduju mentore sa diplomom više škole za tu struku.

„Potrebno je da poslodavci obezbijede kvalifikovane mentore koji će raditi sa djecom i da izmiruju obaveze prema učenicima koji dolaze na praksu, odnosno da im plaćaju zakonom predviđeni procenat od prosječne plate“, kaže Ivanović.

U školi se, ipak, nadaju da će uspjeti da uvedu zanimanje konobara i kuvara, jer je, kako napominju, i poslodavcima u interesu, imajući u vidu sve veći broj stranih turista koji dolaze u Foču, da imaju školovanu radnu snagu sa poznavanjem stranih jezika.

Srednjoškolski centar Foča ove godine planirao je da upiše ukupno 145 učenika i to tri odjeljenja gimnazije, i po jedno odjeljenje medicinske i ekonomske škole, te šumarskih tehničara i rasadničara.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: