Za zapošljavanje 2.209 lica predviđeno 10,9 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Za zapošljavanje 2.209 lica predviđeno 10,9 miliona KM

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:11.06.2020.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu, za čije je sprovođenje predviđeno 10.928.106 KM i planirano zapošljavanje 2.209 lica.

 

Pri sprovođenju odluke predložena je realizacija različitih programa, među kojima i podrška zapošljavanju i samozapošljavanju nezaposlenih, koja se odnosi na djecu poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce Vojske Republike Srpske kroz projekat "Zajedno do posla".

"Ovo je nastavak zapošljavanja boračkih kategorija jer su dosadašnji projekti dali značajne rezultate. Za realizaciju ove mjere obezbijeđen je milion KM za zapošljavanje 190 lica iz ovih kategorija", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Drugi program odnosi se na podršku partnerstvu u realizaciji aktivnih politika zapošljavanja i samozapošljavanja sa lokalnim zajednicama kroz udruživanje sredstava za zapošljavanje.

"Ova mjera je prvi put sadržana u Akcionom planu zapošljavanja, i to s ciljem da se i jedinice lokalne samouprave, kroz udruživanje sredstava, zajedno sa ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje uključe u realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja koje za cilj imaju povećanje stope zaposlenosti u Republici Srpskoj. Za realizaciju ove mjere planirano je 200.000 KM", navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade dodaju da se jedan od programa odnosi na podršku zapošljavanja mladih sa visokom stručnom spremom /VSS/ i srednjom stručnom spremom u statusu pripravnika, gdje su uključena i djeca poginulih boraca.

Za realizaciju ove mjere planirano je četiri miliona KM, od čega će za finansiranje pripravnika sa VSS biti izdvojeno 3.696.6192 KM.

Po ovom programu predviđeno je zapošljavanje ukupno 615 lica bez radnog iskustva.

U Akcionom planu je i program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, za potrebe poslodavaca, za šta je obezbijeđeno 199.500 KM, a ovaj program obuhvatiće ukupno 104 lica koja će proći kroz navedene programe.

Predviđen je i program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju ciljnih kategorija u privredi, koji se odnosi na nezaposlena lica starija od 40 godina, žene žrtve porodičnog nasilja, žene žrtve ratne torture, žene u ruralnim sredinama, te štićenike domova koji su završili obrazovanje.

"Za realizaciju ove mjere obezbijeđeno je 5.275.000 KM, a planirano je zapošljavanje ukupno 1.261 lica, od čega je predviđeno da 1.030 lica bude zaposleno kod poslodavaca dok bi 231 lice bilo obuhvaćeno putem samozapošljavanja", navedeno je u saopštenju.

Akcioni plan podrazumijeva i program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2020. godini, za šta je obezbijeđeno 230.597 KM, te je planirano zapošljavanje 39 lica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: