Uz ekspertski i pravni tim, biće tražena pomoć Brisela oko Trgovske gore | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Uz ekspertski i pravni tim, biće tražena pomoć Brisela oko Trgovske gore

Izvor: RTRS | Datum:17.06.2020.

Svi nivoi vlasti u BiH opredijeljeni su da spriječe namjeru Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori. Ovo je poručeno nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca s načelnicima opština koje gravitiraju u slivu rijeke Une. U planu je formiranje ekspertskog i pravnog tima koji će se baviti ovim pitanjem, a kako je istaknuto, argumenti koje oni prikupe, biće korišćeni za razgovore s Hrvatskom.
 
Izgradnjom odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori biće ugroženo zdravlje preko 250 hiljada stanovnika iz trinaest bh. opština koje gravitiraju uz rijeku Unu. Upravo zbog toga, namjera Hrvatske da odlagalište pravi na tom mjestu mora da bude osujećena, poručeno je iz Novog Grada.

- Priča o Trgovskoj gori nije bezbjedna. Na sastanku smo pominjali i primjer Njemačke koja je odustala od svojih nukearki i napravila plan njihovog gašenja. Očigledno je da ne postoje prave mogućnosti da nus proizvodi jedne takve tehnologije na stabilan i kvalitetan način negdje lageruju - istakao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u opštini Kozarska Dubica Darijan Babić ističe da je veoma važna podrška institucija BiH.

- Lokalne jedinice imaju ograničene kapacitete kad je u pitanju problem ovakve vrste. Bitno nam je da institucije BiH stoje iza nas. Na nama je da se organizujemo i nadam se da ćemo se izboriti sa ovim problem - rekao je Babić.

Uskoro će biti formirani ekspertski i pravni tim koji će se baviti ovom problematikom, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. On je dodao da će BiH i dalje nastojati da razvija dobre bilateralne odnose sa Hrvatskom, uz korišćenje svih prava koja BiH ima kao potpisnica međunarodnih konvencija. Nećemo odustati od namjere da na temelju ekpertiza koje budu radili naši stručnjaci odgovore i pomoć tražimo i od Brisela, poručio je Košarac.

- Imamo potpuni kapacitet i političko jedinstvo u BiH kada je u pitanju Trgovska Gora. Imamo 13 načelnika koji su potpuno odlučni da odbrane stav da se ne gradi odlagalište, ali i stavove parlamenata koji su gotovo jednoglasno doneseni. Imaćemo sada i ekpertni i pravni tim - dodao je Košarac.

Trgovska Gora nalazi se bukvalno na obali Une. I to nije jedini razlog zbog kojeg je ova lokacija sporna - od centra Novog Grada dijeli je manje od kilometar vazdušnom linijom  Upravo zbog toga, Novljani su zabrinuti za svoje zdravlje. Po ko zna koji put poručili su da ne žele odlagalište nuklearnog otpada u svojoj blizini.

- Uništiće nam i rijeku, kao i nas. Odseliće se stanovništvo, a ja kao pojedinac sam nemoćna - istakla je mještanka Novog Grada.

Košarac je istakao da je u prethodnom periodu nosilac aktivnosti u vezi s rješavanjem ovog problema bilo uglavnom resorno ministarstvo Republike Srpske, što je Hrvatska strana koristila kao argument da to nije zvanična institucija BiH. On je dodao da će BiH od sada imati zvaničan stav o ovom pitanju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: