Višković: Koridor života najslavnija bitka Vojske Republike Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višković: Koridor života najslavnija bitka Vojske Republike Srpske

Izvor: SRNA | Datum:20.06.2020.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je proboj koridora kroz Posavinu, prije 28 godina, jedna od najslavnijih bitaka Vojske Republike Srpske, kada su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i sačuvani životi i sloboda srpskog naroda.
 

- Obilježavanjem ovog datuma prisjećamo se naših heroja, slavnih generala i vojnika, koji su dali život za Republiku Srpsku i borili se za srpska ognjišta. Žrtva koju su oni podnijeli, ne smije nikada biti zaboravljena - naglasio je premijer Višković.

On je podsjetio da je glavni povod akcije Koridor života bila smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

- U tim momentima budi se junaštvo i prkos naših slavnih vojnika, jer želja za životom i slobodom je uvijek bila vodilja srpskog naroda - istakao je Višković.

Predsjednik Vlade je naglasio da je hrabrost srpskih vojnika tada ispisala istoriju srpskog naroda, a operacija Koridor života ostala je zabilježena kao jedna od slavnih pobjeda jer je bila ključna za opstanak srpskog naroda i temelj Republike Srpske.

- Koridor života se zasigurno svrstava u jednu od najčasnijih sprskih vojnih pobjeda, jer bez ove bitke, ne bi bilo ni naše Republike Srpske. Dužnost svih nas je da nikada ne zaboravimo najbolje i najhrabrije, jer zbog njih mi danas stojimo ponosno i slobodno - poručio je Višković.

Na Dugoj Njivi kod Modriče sutra će biti obilježeno 28 godina od proboja "Koridora života" čime je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: