Služenjem parastosa odat pomen nevino stradalim stanovnicima sela Ljeskov Dub | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Služenjem parastosa odat pomen nevino stradalim stanovnicima sela Ljeskov Dub

Izvor: Herceg RTV | Datum:28.06.2020.

Služenjem parastosa odat je pomen nevino stradalim stanovnicima sela Ljeskov Dub.


Tog 28.juna 1943. godine u suton Vidovdana, njemačke i ustaške jedinice opkolile su selo, te u zoru 29.og juna krenule u svoj krvavi pir.165 stanovnika ovoga sela, ubijeno je ili bolje reći zapaljeno u par kuća.Žrtva je veća kada se zna je dvije trećine stradalog stanovništva bilo mlađe od 12 godina.


Kao po običaju dželati su nastojali da potpuno zatru stanovništvo, a selo popljačkaju, spale i stoku otjeraju, međutim nekoliko stanovnika Ljeskovog Duba uspjelo je da preživi ove strahote, da bi kao živi svjedoci kroz vrijeme nosili uspomenu i opomenu za buduće generacije na gnusne njemačke zločine, a što je gore, zločine njihovih tako reći komšija, ustaša zloglasne NDH.


Danas se ujedno obilježava i slava hrama ovoga sela.

Takodje danas u selu Pridvorica kod Gacka služi se pomen za 180 nevino stradalih stanovnika ovoga mjesta.Selo je te 1942. godine spaljeno, a kompletno stanovništvo zvjerski pobijeno.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: