Godišnjica smrti velikog Meše Selimovića | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Godišnjica smrti velikog Meše Selimovića

Izvor: RTRS | Datum:11.07.2020.

Veliki srpski pisac Meša Selimović umro je na današnji dan 1982. godine u Beogradu, a uvršten je u krug najznamenitijih Srba 20. vijeka.


 

Za svog života Meša je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, dobijao je brojne nagrade, a jedna od najvažnijih je i Ninova koju je dobio 1968., godine za roman "Derviš i smrt".

Meša Selimović kroz svoje romane, jednostavnim riječima pojasnio je mnoge filozofije života. Pisao je velike riječi, što i ne čudi, jer je i sam bio veliki. Drugačiji od drugih i dosljedan sebi, tako su ga opisivali oni koji su ga poznavali.

Napisao je brojne romane, od kojih su najpoznatiji Tvrđava i Derviš i smrt. Upravo u romanu "Derviš i smrt" napisao je "Ništa nemam osim uvjerenja da sam častan, ako i to izgubim, biću ruševina" i zaista ova rečenica oslikavala je njegov stil.

Protagonisti Mešinih romana bili su mirni povučeni, baš kao i on sam, uglavnom sa sobom i u svojim mislima, posmatrali su svijet oko sebe. Njegov stil je bio pisanje o svijesti, svijesti običnog malog čovjeka, koji je kako bi sam Selimović isticao, uvijek na gubitku.

Koliki trag u vremenu su ostavila Mešina djela govori nam i činjenica da se godinama kasnije i čitaju i adaptiraju u različite pozorišne komade. Jedna takva adaptacija romana "Derviš i smrt" upravo se sprema i u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Vratiti se Mešinim riječima glumcima je pobudilo samo pozitivne emocije.

O Selimoviću se ima toliko toga za reći, ali svi koji su čitali, pa može i proživljavali njegove romane biće im dovoljno da kažu samo "Jedan je Meša Selimović" i da puste da sve drugo o njemu kažu upravo njegova djela i pisana riječ koja će vječno da svjedoči o tome koliko je veliki bio ovaj pisac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: