'Zakonskim rješenjem definisati i zaštititi ćirilicu' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

'Zakonskim rješenjem definisati i zaštititi ćirilicu'

Izvor: SRNA | Datum:27.07.2020.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je potrebno imati jedno zakonsko rješenje, koje će definisati i zaštititi ćirilicu, pismo kojima se služe građani Srpske i Srbije.

Trivićeva je najavila da će povodom toga predstavnici resornog ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda Srpske sutra u Beogradu razgovarati sa predstavnicima ministarstva kulture i informisanja Srbije na koji način bi trebalo definisati zakonska rješenja u vezi sa ovom problematikom.

- Želimo da određenim dokumentom definišemo i da na neki način zaštitimo ćirilicu, kojom se služi i Republika Srpska i Srbija, a što nikako neće narušiti konstitutivnost naroda u Srpskoj - rekla je ona novinarima u Banjaluci.

Trivićeva je napomenula da nije riječ o zaštiti ili posebnosti jednog jezika, kao takvog, te da se ne radi nešto što je suprotno ustavnosti.

- Isto tako, imamo prava da na bolji način definišemo promociju jezika i pisma i sve ono što je identitet srpskog naroda - rekla je Trivićeva, te dodala da će se to raditi uz poštovanje ustavnosti Srpske i BiH.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: