Dodik: I bez opozicije osigurana dvotrećinska većina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dodik: I bez opozicije osigurana dvotrećinska većina

Datum:29.07.2020.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske, rekao je da će odluke koje je predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske biti usvojene, te dodao da je i bez opozicije osigurana dvotrećinska većina.

Dodik je istakao da se ne glasa se o povjerenju njemu, već Republici Srpskoj.

-  Uradio sam svoju obavezu kao srpski član Predsjedništva - naglasio je Dodik.

On je istakao da vjeruje da će i opozicija dati podršku.

žPodsjećamo, riječ je o tri odluke Predsjedništva BiH, koje su donesene preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva - Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021.

Posebna sjednica NSRS, čiji je dnevni red usvojen, zakazuje se po zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je pozvao poslanike da dvotrećinskom većinom podrže njegov proglas.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ove tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Prema Ustavu, ukoliko Dodikov proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu Srpske, osporavane odluke Predsjedništva neće imati učinka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: