Svetonikolajevski hram sija nad Fočom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svetonikolajevski hram sija nad Fočom

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:01.08.2020.

Saniranjem kupole, obnovom eksterijera sa novom fasadom Hram Svetog Nikole u Foči zasijao je u punom sjaju. Posao, na svetinji staroj 163 godine, urađen je zahvaljujući prilozima vjernika, donaciji Opštine Foča i uz značajnu pomoć i podršku izvođača radova, preduzeća „Tehnogradnja“.

Hram Svetog Nikolaja Miriklijskog Čudotvorca, građen u 19.vijeku i osveštan davne 1857.godine, decenijama je duhovno sabiralište Fočaka koji su ga zajedno sa sveštenstvom brižno čuvali i ukrašavali. Oštećivan je i skrnavljen tokom dva svjetska rata, a obnavljan i dorađivan drugom polovinom 20.vijeka. Narod i sveštenstvo ga nikad nisu prepuštali zubu vremena, ali gotovo nikada nije zasijao u punom sjaju kao sada.

Prema riječima starješine hrama, jereja Dušana Andrića, prije par mjeseci počeli su radovi na saniranju kupole hrama i potpunom uređenju eksterijera sa novom fasadom. Svetinja je, po obavljenom poslu, dobila još ljepši izgled.

-Po blagoslovu Njegovog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, pomoću Božijom, prilozima vjernika i institucija posao smo počeli proljetos sa željom i nadom da uljepšamo našu bogomolju koja je najviše nakvašena molitvama i na neki način predstavlja ličnu kartu Foče. Prvobitno smo sanirali kupolu hrama koja je bila oštećena i tamna, što nije u praksi crkve, a potom i esksterijer sa novom fasadom. Sredstva za radove dobili smo dijelom od Opštine Foča u iznosu od 3.000 maraka, ostalo su prilozi vjernika. Radove je izvelo preduzeće „Tehnogradnja“, vlasnika Sava Milovanovića, kome se zahvaljujemo na pomoći i podršci, kao i svima koji su sebe ugradili u obnovu-rekao je Andrić.

U narednom periodu počeće pripreme i prikupljanje priloga za obnovu unutrašnjosti hrama.

-Slijedi nam iznalaženje novih sredstava kako bismo, uz pomoć Božiju, obnovili i enterijer hrama. Tamo gdje se obnavljaju hramovi pokazuje se da je živa Crkva Božija, te da ljudi obnavljajući hramove obnavljaju sebe. Time je značaj obnove ovog hrama, u kome je kršteno gotovo 90 odsto Fočaka, još veći-rekao je Andrić.

Svetonikolajevski hram poznat je po izuzetno vrijednoj crkvenoj riznici, dragocjenim ikonama, bogoslužbenim knjigama i drugim relikvijama. Od 2010.godine na listi je nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: