SRPSKIM JEZIKOM I ĆIRILICOM ČUVA SE NACIONALNA BEZBJEDNOST | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SRPSKIM JEZIKOM I ĆIRILICOM ČUVA SE NACIONALNA BEZBJEDNOST

Izvor: SRNA | Datum:10.08.2020.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić izjavila je Srni da, ulažući u srpski jezik i književnost, kao i u ćirilicu, Srbi ulažu u svoju nacionalnu bezbjednost na ovim prostorima.

Samardžićeva je ocijenila izuzetno dobrim potezom najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi u parlamentima Srbije i Republike Srpske trebalo podržati zakon o zaštiti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, i to u gotovo istovjetnom tekstu.

"Lingvisti su predložili kako zaštititi jezik i pismo, a politika je stala iza toga. Srpski jezik je naš identitetski jezik i moramo biti svjesni da, braneći ga, u stvari branimo i naš identitet", navela je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, politika nikada ne može biti iznad lingvistike, ali ni lingvistika ne može bez politike.

"Nikada se nismo zapitali zašto narodi mnogo veći od nas i narodi kojima se divimo i koji drže do nacionalnog imaju mnogo veći broj časova maternjeg jezika u nastavnom planu i programu. Na primjer, Francuzi imaju devet časova na sedmičnom nivou, Rusi isto, a mi maksimalno četiri časa", istakla je Samardžićeva.

Profesorka na Filozofskom fakultetu je navela kao primjer da se u Rusiji čuva ruski jezik povećanim brojem časova, te da ima natpredmetni status.

"Kod nas nikada nisam vidjela da Rajfajzen banka piše na ćirilici, a u Moskvi jesam", rekla je Samardžićeva.

Ona je ukazala da bi trebalo raditi na povećanju broja časova kako bi bili zaštićeni srpski jezik i književnost.

"Ne kaže se džaba da je ulaganje u maternji jezik i književnost ulaganje u nacionalnu bezbjednost. Tako i mi moramo biti svjesni, ako ulažemo u srpski jezik i književnost i u našu ćirilicu, da ulažemo, u stvari, u nas i u našu nacionalnu bezbjednost na ovim prostorima", poručila je Samardžićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nedavno, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Banjaluci, da je dogovoreno da se radi na zakonu o zaštiti ćirilice i srpskog jezika kako bi se dao doprinos srpskom jeziku i pismu.

On je najavio da će narednih mjeseci biti razgovarano o zajedničkom nacionalnom i identitetskom projektu zaštite ćirilice, da se doprinese značaju srpskog jezika i pisma.

Vučić je rekao da će Srbija i Srpska dogovoriti zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma i da vjeruje da će to podržati sve stranke u oba parlamenta, koji će taj zakon usvojiti u istovjetnom tekstu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: