Вишковић: Надлежне институције одмах да реагују у случају организовања журки | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Вишковић: Надлежне институције одмах да реагују у случају организовања журки

Извор: РТРС | Датум:17.08.2020.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је наложио Инспекторату Српске, Министарству локалне управе и самоуправе и Министарству унутрашњих послова да одмах реагују уколико добију информације о журкама које се организују на имањима, а грађане је позвао да пријаве гдје примијете да су организована таква окупљања мимо препоручених мјера.
 

- Разговарао сам и са министром /унутрашњих послова Драганом/ Лукачем и он ће послати депешу свим полицијским управама да раде на сузбијању таквих дешавања. Имао сам жалбе и апеле здравствених радника, прије свега из УКЦ-а у Бањалуци, да имају информације о организовању журки које постају нови кластери, чиме се додатно оптерећује здравствени систем - појаснио је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је указао да је некоректно и проблематично да здравствени радници раде без предаха и одмора, док појединци организују журке на имањима и угрожавају своје, али и здравље својих најближих и суграђана.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској и порасту броја заражених у посљедњих мјесец дана, Вишковић је указао да је чињеница да има опуштања и непоштовања препоручених мјера, али да то није масовна појава већ је ријеч о појединцима који угрожавају себе и околину.

Сагласан је да посљедњи подаци о порасту броја заражених нису задовољавајући, али сматра да нису ни толико лоши, јер је ситуација под контролом.

Предсједник Владе Српске замолио је грађане да се придржавају препоручених мјера - ношење маске, држање дистанце, избјегавање већих окупљања јер само на тај начин може бити спријечено ширење инфекције.

- Имамо податке о неодговорним појединцима који су знали да имају симптоме, али су то прећутали, долазили на посао, ишли до трговине и то њихово неодговорно кретање угрозило је друге који су били одговорни - навео је Вишковић.

Говорећи о властитом искуству са вирусом корона, Вишковић је у интервјуу Срни истакао да је кључна одговорност појединца и да људи, када осјете неке од симптома, треба одмах да се пријаве надлежним институцијама и тако заштите и себе и све око себе.

Он је подсјетио да је био негативан и на брзом и на пи-си-ар тесту, а сутрадан позитиван, те да је срећан што никога није угрозио и нико не може рећи да је заражен због њега.

- За вријеме заразе никоме нисам пренио вирус иако сам био у контакту са комплетним кабинетом и породицом, али сам на вријеме реаговао и био у изолацији - истакао је Вишковић.

Он је оцијенио да је појединачна одговорност кључ успјеха, јер се само на тај начин може побољшати епидемиолошка ситуација.

Вишковић је указао да је довољно да се неко од неодговорних појави на мјесту гдје има 30, 50 људи и да зарази остале који се понашају одговорно, а због недисциплине, неозбиљности и неодговорности може доћи до најгорег сценарија - да нема довољно кревета, медицинских радника, специјалиста, вирусолога, епидемиолога...

- Данас није проблем набавити респиратор, кревет, опрему, као што је то било у марту, али је проблем ако нам буде фалило стручњака који знају руковати медицинском опремом. На нама је само да поштујемо препоруке медицинске струке, заштитимо себе, а самим тим и здравствени систем - констатовао је Вишковић.

Он је напоменуо да је Република Српска једна од ријетких у окружењу која није тактизирала са мјерама у борби против пандемије вируса корона, те мјере заштите, донесене на почетку појаве вируса на овом простору, и данас су на снази.

Премијер Српске је поручио да републичке институције чине све да би јесен дочекали што је могуће више спремни.

Он сматра да ће због појаве сезонског грипа ситуација бити много тежа, али је напоменуо да се Влада и Штаб за ванредне ситуације припремају за такву ситуацију уколико до ње дође.

Премијер Српске је подсјетио да је прије неколико дана донесена одлука о издвајању додатних средстава од готово 15 милиона КМ за набавку заштитне опреме која може да буде скоро до краја марта наредне године, као и значајна додатна средства за припрему и опремање ковид болница у Бањалуци, Источном Сарајево, Фочи, Бијељини...

- Волио бих да нам та заштитна опрему и ковид болнице никада не затребају и да их никада не употријебимо, али морамо учинити све да јесен дочекамо спремно с обзиром на не баш охрабрујуће прогнозе - рекао је Вишковић.

О тврдњама које се појављају у јавности да Српска нема довољно тестова, Вишковић је нагласио да је то нетачно, јер их у овом моменту има довољан број, а у току је и јавна процедура за набавку још 25.000 пи-си-ар тестова.

- Недавно смо на сједници Штаба, а потом и Владе донијели одлуку о набавци брзих тестова који су веома корисни за здравствени сектор, њихова поузданост је већа од 80 одсто и показали су се изузетно корисним за хитне пацијенте о чему говори и податак да нам ниједан обољели није ушао у здравствени систем и пренио заразу - нагласио је Вишковић.

Он је поновио да је Српска показала интерес за набавку вакцине против вируса корона која је регистрована у Русији и да је Представништво Српске у Москви већ обавило неке разговоре.

- Обратили смо се и Амбасади Руске Федерације и амбасадору Петру Иванцову. Стали смо у ред и то је у овом моменту једино могуће и једино важно, јер је већ више од 20 земаља исказало интересовање за том вакцином - рекао је Вишковић.

Ако струка утврди да је то рјешење за вирус и ако буде доступна, Вишковић је поручио да ће Српска учинити све да је обезбиједи за своје грађане.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: