И Република Српска у реду за руску вакцину | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

И Република Српска у реду за руску вакцину

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ | Датум:17.08.2020.

Премијер Српске је поручио да републичке институције чине све да би јесен дочекали што је могуће више спремни.

Он сматра да ће због појаве сезонског грипа ситуација бити много тежа, али је напоменуо да се Влада и Штаб за ванредне ситуације припремају за такву ситуацију уколико до ње дође.

Премијер Српске је подсјетио да је прије неколико дана донесена одлука о издвајању додатних средстава од готово 15 милиона KМ за набавку заштитне опреме која може да буде скоро до краја марта наредне године, као и значајна додатна средства за припрему и опремање ковид болница у Бањалуци, Источном Сарајево, Фочи, Бијељини...

"Волио бих да нам та заштитна опрему и ковид болнице никада не затребају и да их никада не употријебимо, али морамо учинити све да јесен дочекамо спремно с обзиром на не баш охрабрујуће прогнозе", рекао је Вишковић.

О тврдњама које се појављају у јавности да Српска нема довољно тестова, Вишковић је нагласио да је то нетачно, јер их у овом моменту има довољан број, а у току је и јавна процедура за набавку још 25.000 пи-си-ар тестова.

"Недавно смо на сједници Штаба, а потом и Владе донијели одлуку о набавци брзих тестова који су веома корисни за здравствени сектор, њихова поузданост је већа од 80 одсто и показали су се изузетно корисним за хитне пацијенте о чему говори и податак да нам ниједан обољели није ушао у здравствени систем и пренио заразу", нагласио је Вишковић.

Он је поновио да је Српска показала интерес за набавку вакцине против вируса корона која је регистрована у Русији и да је Представништво Српске у Москви већ обавило неке разговоре.

"Обратили смо се и Амбасади Руске Федерације и амбасадору Петру Иванцову. Стали смо у ред и то је у овом моменту једино могуће и једино важно, јер је већ више од 20 земаља исказало интересовање за том вакцином", рекао је Вишковић.

Ако струка утврди да је то рјешење за вирус и ако буде доступна, Вишковић је поручио да ће Српска учинити све да је обезбиједи за своје грађане.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: