Iz ugla nastavnika: Novi način rada traži dodatnu energiju i posvećenost | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Iz ugla nastavnika: Novi način rada traži dodatnu energiju i posvećenost

Izvor: Hercegovina pres | Datum:18.09.2020.

Novi način rada u školama veliki je izazov kako za nas nastavnike, tako i za učenike i roditelje. Organizacija časa od 20 minuta zahtijeva kvalitetnu pripremu, ubrzan tempo rada sa akcentom na najbitnije sadržaje što neće značajno uticati na kvalitet znanja koji će učenici steći, kaže Dražena Ivanović nastavnik u Osnovnoj školi “Sveti Vasilije Ostroški”.

Nakon tri nedjelje provedene u školskim klupama učenici su počeli hvatati “ritam”. Gradivo se uspješno prelazi, a đaci bez poteškoća savladavaju školske obaveze.

U novonastaloj organizaciji nastave najzahtijevnija je uloga predavača. Nedostatak vremena dovodi do većeg inteziteta rada, a časovi su dinamičniji, pa nastavnik mora biti stopostotno skoncentrisan na saržaj koji prezentuje.

“Važno je istaći da učenici mogu ipratiti ubrzani tempo zahvaljujući, između ostalog i tome, što u školi provode duplo manje vremena i uspijevaju da održe koncentraciju na zadovoljavajućem nivou 2,5 sati koliko nastava traje. Što se tiče nas nastavnika, sigurno da je u momentima iscrpljujuće ponavljati 2 ili mnogo više puta isto, posebno pod maskama, ali svi zajedno moramo pronaći dodatnu energiju i za nove grupe učenika koji zauzimaju mjesto u školskim klupama”, kaže Ivanović.

Dodaje da je privrženost nastavnika svojim učenicima više nego dovoljan motiv da se pomenute prepreke savladaju i da nastava u učionici, koliko god trajala, daje rezultate.

“Priprema časa je u strvari samo skraćena verzija redovne četrdest petominutne nastave, bazirana na suštini. Naravno, odradi se manji broj zadataka , ali se fokusiramo na najbitnije”, objašnjava Dražena.

Saradnja sa roditeljima je kaže izuzetna, a njihova uloga sada je prvenstveno nadzorna, da provjere da li su djeca uradila svoje domaće zadatke i da li su se pripremili za izvršavanje narednih školskih obaveza.

Bez obzira na mnoštvo obaveza, nove metode kojima se potrebno prilagoditi I koji oduzimaju puno vremenam, Dražana je sretna što ponovo dijeli učionicu sa svojim učenicima.

“Djeca su radosna što su se vratila u školske klupe i među svoje drugare i kao što sam već navela, uspjevaju na adekvatan način da prate ubrzani tempo nastave”, kaže s osmjehom.

Podsjeća da su djeca, iako nisu išla u školu u periodu mart – jun , a zahvaljujući organizovanju onlajn nastave preko RTRS-a u organizaciji RPZ-a imala školske obaveze tako da ne postoji problem kakvih bi sigurno bilo da su učenici bili bez ikakvih obaveza u periodu od šest mjeseci.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: