Episkopu Atanasiju (Jevtiću) dodeljen Orden Svetog Simona Monaha | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Episkopu Atanasiju (Jevtiću) dodeljen Orden Svetog Simona Monaha

Izvor: EPARHIJA ZHIP | Datum:23.09.2020.

Na dan kada Sveta Crkva proslavlja događaj Rođenja Presvete Bogorodice, leta Gospodnjeg 2020. u Vrnjačkoj Banji Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički G. dr Justin rukovođen apostolskim pozivom “čašću činite jedni druge većim od sebe“ (Rimlj 12, 10) blagoizvoleo je da umirovljenom Episkopu zahumsko-hercegovačkom G. dr Atanasiju dodeli najviše eparhijsko priznanje – Orden Svetog Simona Monaha.

Ako bi se na nekoga mogle primeniti reči Svetog Jovana Damaskina da je poput “pčele sakupljao najlepše cvetove bogoslovlja“ onda je to u savremeno doba nesumnjivo Episkop Atanasije (Jevtić). Mnoge mlade generacije bogoslova duhovno su stasavale na svetootačkim prevodima iz njegovog neboparnog pera. Njegovi autorski tekstovi otvorili su bogoslovske horizonte mnogim savremenim bogoslovima. I ne samo bogoslovima. I ne samo iz oblasti bogoslovlja. Njegova erudicija, duhovitost i duhonosnost prepoznati su širom pravoslavne vaseljene. Pročitati sva njegova dela (za koja bi nam ovde nedostalo mesta da ih pobrojimo) znači postati vrstan poznavalac pravoslavnog bogoslovskog Predanja.

Ako bi se rukovodili rečima čuvenog Milana Kašanina po kojima: “Da bi se jedan pisac razumeo, potrebno je poznavati i čitaoce za koje on piše“, onda je vladika Atanasije ponos svetosavske Hercegovine i vascelog roda srpskog u celom svetu. Stoga, ne čude reči Episkopa Justina prilikom svečanog uručenja ordena da je on: “jedan od najvećih mislilaca i teologa današnjice.“ Ne čudi ni radosna drevna bogoslužbena aklamacija “Dostojan“ kojom su sveštenstvo i verni narod iz Vrnjačke Banje i drugih mesta širom svetosavske Eparhije žičke izrazili svesrdnu saglasnost sa odlukom Episkopa Justina da nakon uručenja ovog ordena trojici patrijaraha (srpskom, aleksandrijskom i antiohijskom) za četvrtog nosioca bude izabran Episkop Atanasije.

Dolgodenstvuj Preosvećeni Vladiko! Na mnogaja ljeta!


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: