Problematizovanje gradnje aerodroma u Trebinju osuđeno na propast | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Problematizovanje gradnje aerodroma u Trebinju osuđeno na propast

Izvor: SRNA | Foto: Capital.ba | Datum:10.10.2020.

Pokušaj političkog Sarajeva da problematizuje pitanje izgradnje aerodroma u Trebinju osuđen je na propast nakon što je usvojen poseban zakon o eksproprijaciji nepokretnosti potrebnih za izgradnju tog objekta, poručio je pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.


Govedarica je za "Glas Srpske" pojasnio da su time ispunjeni svi zakonski uslovi za efikasnu realizaciju tog strateškog projekta.

"Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Srpske, odnosno entiteta, što je jasno navedeno i u mišljenju Venecijanske komisije, kao i čitavom nizu drugih sudskih odluka, pa čak i nekim ranijim odlukama Ustavnog suda BiH", objasnio je Govedarica.

Kada je riječ o izgradnji mreže auto-puteva u Srpskoj, Govedarica je istakao da je u oblasti postupaka eksproprijacije nekretnina u svrhu izgradnje koridora "Pet ce" za katastarske opštine Bušletić, Kostajnica, Grapska Gornja, Grapska Donja i Osječani završena prva faza u kojoj su utvrđeni stvarni vlasnici eksproprisanih nekretnina.

"Sada je u toku druga faza postupaka, u kojoj se određuje naknada za eksproprisane nekretnine pred organom uprave. Za katastarske opštine Doboj, Pločnik, Čire, Makljenovac i Miljkovac u toku je prva faza postupka. Važno je napomenuti da za ovaj dio izgradnje koridora `Pet ce` Pravobranilaštvo ima ukupno u radu 1.013 predmeta", rekao je Govedarica.

Govoreći o auto-putu Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača, Govedarica je naveo da je na dionici Rača-Bijeljina završena prva faza postupka eksproprijacije, te da su u gotovo svim predmetima zaključeni sporazumi sa ranijim vlasnicima, čime je uspješno okončana eksproprijacija ukupno 437 nepokretnosti.

"Pravobranilaštvo je podnijelo prijedlog za eksproprijaciju druge dionice tog auto-puta i u toku su rasprave pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove", napomenuo je Govedarica. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: