Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja: Svjedoci smo stvaranja savremenog Trebinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja: Svjedoci smo stvaranja savremenog Trebinja

Izvor: Glas Srpske | Datum:09.11.2020.

Prije tačno četiri godine, opredijeljeni da napravimo konkretne i ozbiljne promjene, pokrenuli smo veliki investicioni ciklus koji je danas u potpunosti izmijenio sliku Trebinja.

Iniciravši možda najveći broj investicija do sada i realizujući ih istovremeno, uspjeli smo promijeniti dinamiku života u Trebinju. Danas se s ponosom možemo osvrnuti i pohvaliti činjenicom da spadamo među lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje su realizovale najveći broj projekata i programa tokom proteklog četvorogodišnjeg perioda.

Više od 100 miliona konvertibilnih maraka uložili smo u 70 velikih projekata čija pojedinačna vrijednost prelazi 50.000 KM, a možemo se pohvaliti i sa 100 manjih projekata te 54 programa iz oblasti podrške porodici i razvoja društva.

U okviru kapitalnih projekata, značajna sredstva smo uložili u izgradnju novog sistema za navodnjavanje i vodovodnu mrežu na području grada, prečistača otpadnih voda i rezervoara Vrelo oko, uređenje lijeve obale Trebišnjice i regulaciju priobalnih riječnih dijelova poput Male potočine, gdje smo izgradili nasipe i kompletnu prateću infrastrukturu.

Sredstvima iz budžeta grada i uz podršku institucija RS, izgradili smo Vatrogasni dom, Palatu pravde, Spomen-sobu stradalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, a uz finansijsku podršku Vlade Srbije izgrađen je i novi vrtić „Srbija".

Izgradnju objekta Gradske tržnice u samom srcu Trebinja, kao i zgrade za mlade bračne parove i zgrade za izbjeglice i raseljena lica već privodimo kraju i očekujemo da ove zgrade budu u funkciji najkasnije do kraja godine.

U oblasti saobraćaja i veza, rekonstruisali smo magistralni put Trebinje-Ljubinje, jednu od najdužih dionica u Srpskoj rekonstruisanih nakon rata, i započeli izgradnju zapadne obilaznice kojom namjeravamo povezati magistralne puteve Trebinje-Ljubinje i Trebinje-Dubrovnik. U gradskim i prigradskim naseljima smo izgradili ili rekonstruisali brojne ulice, kao i pješačku infrastrukturu i pristupne puteve.

Rekonstrukcijom glavne ulice u Trebinju, riješili smo infrastrukturne i saobraćajne probleme koji su u tom dijelu grada dugo bili prisutni. Završili smo sanaciju trebinjske bolnice i opremanje Doma zdravlja, sanaciju drugih javnih objekata poput osnovnih škola, srednjoškolskog centra i Doma penzionera.

Gradski park, u užem centru grada, uredili smo po najmodernijim svjetskim standardima i započeli revitalizaciju Starog grada.

Započeli smo jedan projekat od nacionalnog interesa - izgradnju Duhovnog centra Mrkonjići, Trebinje. Riječ je o projektu koji realizujemo uz podršku Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Izgradili smo i više sportskih i dječijih igrališta, a veliki stadion u Policama je po prvi put dobio profesionalnu atletsku stazu sa šest traka, kao i borilišta za sve atletske discipline i takmičenja međunarodnog ranga.

Imajući u vidu slavnu plivačku prošlost Trebinja i današnje potrebe, započeli smo izgradnju olimpijskog zatvorenog bazena sa kompletnom pratećom infrastrukturom, a sve u nastojanju da pružimo najbolje uslove mladim plivačkim nadama, sportskim kolektivima i svim rekreativcima i ljubiteljima plivanja.

Radi unapređenja bezbjednosti građana i njihove imovine, uspostavili smo sistem video nadzora na cijeloj gradskoj teritoriji i svim ulazima u grad, a u skladu sa standardima energetske efikasnosti, zamijenili smo stara rasvjetna tijela najsavremenijom LED tehnologijom, čime smo ostvarili i značajne energetske i novčane uštede.

U oblasti poljoprivrednog razvoja, napravili smo još jednu važnu prekretnicu. Osnivajući Agrarni fond, realizovali smo niz programa podrške poljoprivrednim proizvođačima, i to kroz stručnu pomoć, mini grantove, dodjelu poljoprivrednih materijala i praktičnu pomoć u obradi poljoprivrednih površina.

Kroz projekat „Hercegovačka kuća", uspjeli smo otvoriti tržište za širok asortiman hercegovačkih proizvoda i istovremeno obezbijediti otkup proizvoda od lokalnih hercegovačkih gazdinstava. U okviru ovog projekta nabavili smo i kompletnu laboratorijsku opremu za ispitivanje kvaliteta i ispravnosti proizvoda, pa u perspektivi planiramo i izvoz hercegovačkih proizvoda na strana tržišta. 

Danas uspješno posluju dvije „Hercegovačke kuće", jedna u Trebinju i druga u Banjaluci, a do kraja godine poslovne objekte planiramo otvoriti u Istočnom Sarajevu i, u narednom periodu u Srbiji.

Po prvi put u istoriji Trebinja opredijelili smo se i za strateško planiranje u oblasti turizma. U tom smislu, već smo izradili Strategiju razvoja turizma Grada Trebinja 2020-2030, koja će nam služiti kao smjernica i biti od vitalnog značaja za dalji razvoj, jer je činjenica da Trebinje posljednjih godina bilježi značajan turistički rast, sa 100.000 zabilježenih noćenja u 2019. godini i turistima iz preko 90 različitih zemalja svijeta. 

Ponosni na niz programa iz oblasti socijalne politike

U proteklom četvorogodišnjem periodu, posebnu pažnju smo usmjerili na unapređenje obrazovanja i razvoj politike mladih. U svakoj budžetskoj godini realizovali smo programe podrške trebinjskim učenicima i studentima, a tu spadaju svi programi stipendiranja osnovnih studija i deficitarnih zanimanja, programi podrške učenicima iz ruralnih područja, učenicima bez jednog ili oba roditelja i programi podrške učenicima za za odlazak na ekskurziju.

Realizovali smo i različite projekte za mlade, poput projekta „Povratak prirodi" za srednjoškolce; osnovali besplatnu Školu sporta, kroz koju je već prošlo tri stotine djece predškolskog i školskog uzrasta, a srednjoškolcima smo dodatno omogućili besplatno pohađanje kurseva engleskog jezika.

Takođe, proveli smo programe unapređenja stručnog usmjeravanja i obrazovanja mladih u skladu sa potrebama tržišta, osnovali preduzetnički fond za mlade te realizovali program za poslovne inicijative mladih „YEP" - Inkubator poslovnih ideja, i dr.

U oblasti brige o boračkim kategorijama, obezbijedili smo grantove boračkim kategorijama i naknade svim nezaposlenim demobilisanim borcima, naknade suprugama umrlih boraca, kao i pomoći za liječenje boračkih kategorija. Osim ovoga, saniramo i stambene jedinice roditeljima poginulih boraca.

U okviru programa socijalne zaštite, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i drugim nadležnim ustanovama, definisali smo potrebe socijalnih kategorija i shodno tome redovno smo pružali pomoć ugroženim licima.

U skladu sa našom proaktivnom natalitetnom politikom i afirmativnim pristupom tradicionalnim porodičnim vrijednostima, realizovali smo programe podrške porodiljama, obezbijedili značajna sredstva za programe vantjelesne oplodnje, a kao prvi u Republici Srpskoj, realizovali smo programe podrške nezaposlenim majkama i programe podrške sklapanju braka za lica starija od 38 godina.

U oblasti lokalne politike zapošljavanja, realizovali smo čitav niz programa za zapošljavanje i samozapošljavanje te programe subvencionisanja pripravnika i volontera, kao i različite programe obuke i osposobljavanja kadra za lokalno tržište rada, poput obuke kadra za rad na CNC mašinama i drugih stručnih obuka. U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS zaposlili smo 650 lica.

Planovi: Zajedno gradimo sigurniju i bolju budućnost Trebinja

U narednom četvorogodišnjem periodu pred nama je izuzetno odgovoran posao, jer naš je cilj da Trebinje bude najpoželjniji grad na zapadnom Balkanu. U perspektivi imamo nove razvojne projekte, a jedan od najvažnijih, svakako, jeste uspostavljanje bescarinske zone u okolini Trebinja. Ova zona će ujedno biti i prva u Republici Srpskoj i naša je zamisao da upravo tu ponudimo olakšice za privredna lica, posebno ona koja su orijentisana na proizvodnju i izvoz. Mišljenja smo da će povoljni poslovni uslovi u bescarinskoj zoni biti važan podsticaj kako privrednicima, tako i ekonomiji u Trebinju i regionu.

Takođe, čvrsto smo se opredijelili da Trebinje dobije svoj aerodrom. Pripreme za ovaj projekat su već započete, a trenutno radimo na deminiranju terena.  Izgradnja će biti realizovana uz podršku vlada Republike Srbije i Srpske, a aerodrom će biti prekretnica u razvoju Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske, jer ćemo uspostaviti dinamičniju komunikaciju i razmjenu sa gradovima u regionu i Evropi.

U oblasti zdravstva, planiramo izgradnju medicinskog kliničkog centra gdje će građanima iz cijelog regiona na raspolaganju biti najsavremenija zdravstvena usluga, liječenje i dijagnostika. U tom smislu, u sklopu naše ideje o stvaranju univerzitetskog centra u Trebinju, uz druga fakultetska odjeljenja koje planiramo otvoriti, poput poljoprivrednog, izgradnjom  kliničkog centra stvorićemo potrebne uslove da formiramo i jedno odjeljenje medicinskog fakulteta u Trebinju, koje će djelovati pri jednom od univerziteta RS,  a koje će zasigurno biti podrška školovanju i profesionalnom usavršavanju medicinskog kadra u našem gradu. Naravno, ovo se odnosi isključivo na oblasti koje trenutno nemamo na katedri Medicinskog fakulteta u Foči.

Ovo su samo neki od projekata koje namjeravamo realizovati u budućem periodu. Naravno, postoji i čitav niz drugih projekata koje će Gradska uprava Trebinje, u saradnji sa ustanovama, institucijama RS, preduzećima i građanima realizovati, a koji su dio naše politike razvoja Trebinja. Ohrabreni smo za sve nove projekte, jer su se svi dosadašnji pokazali efikasnim i oni su najbolji indikatori napretka zajednice.

Građani Trebinja su prije četiri godine prepoznali naše ideje i pokazali da cijene energiju i napore koje ulažemo u ostvarenje zajedničkih razvojnih ciljeva.

Neupitno je to da je Trebinje svake godine napredovalo. Ako se samo prisjetimo, naš grad je u međuvremenu postao najveće gradilište u Republici Srpskoj, pa danas, kada svratite u Trebinje, vidite da to više nije onaj grad od prije četiri godine, jer je Trebinje preraslo u jednu zdravu, dinamičnu i urbanu sredinu.

Takođe, danas uživamo status kulturnog i regionalnog centra i možemo se pohvaliti dobrim i prijateljskim odnosima sa brojnim opštinama i gradovima u regionu, a posebno sa Crnom Gorom i Srbijom. Kao što je već rečeno, sa Srbijom imamo izuzetnu saradnju u strateškim oblastima, a sa susjednom Crnom Gorom smo fokusirani na prekograničnu saradnju.

Naš cilj za budućnost je da, prateći regionalne i svjetske trendove, Trebinje preobrazimo u savremenu životnu sredinu. Naravno, u toj namjeri nećemo odstupiti od viševjekovne hercegovačke tradicije i svih istorijskih vrijednosti koje danas čuvamo i njegujemo, a koje jesu okosnica našeg postojanja i, uopšte, središte života u Hercegovini. Nasuprot tome, jednim integrisanim pristupom, spajajući tradiciju sa modernim, namjeravamo kreirati nove specifičnosti i nove pozitivne vrijednosti koje će nas izdvojiti i pomoći da ostvarimo našu primarnu viziju, a to je da Trebinje učinimo najpoželjnijim gradom na zapadnom Balkanu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: